woensdag 10 mei 2017

Tweede halve finale Eurovisie Songfestival 2017 deel 1

Na de eerste halve finale weten we inmiddels dat Armenië, Australië, Azerbeidzjan, België, Cyprus, Griekenland, Moldavië, Polen, Portugal en Zweden doorgaan naar de finale aanstaande zaterdag. Morgen is de tweede halve finale waarvan dit de eerste 9 kandidaten zijn:

Servië
In Too Deep - Tijana Bogićević
De 35 jarige Tijana deed al in 2009 en poging om haar land te vertegenwoordigen op het festival, maar ze redde het toen niet. In 2013 kreeg ze in Servië grote bekendheid met haar hit "Čudo". Dit jaar werd ze rechtstreeks gekozen om met "In Too Deep" naar het festival te gaan. Aardig liedje, niks mis mee, maar niet echt opvallend of uitzonderlijk.

Oostenrijk
Running On Air - Nathan Trent
De vrolijke energieke Nathan is half Oostenrijks en half Italiaans. Vorig jaar bracht hij zijn eerste single uit en nu mag hij Oostenrijk vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival met een nummer wat hij mede heeft geschreven en gecomponeerd. Het nummer klinkt gelijk zoals ieder ander singer-songwriter liedje van de afgelopen jaren, en daarom denk je dat je het ergens van kent. En dat zou zomaar de reden kunnen zijn dat het punten gaat vergaren, vanwege de vermeende bekendheid en omdat het makkelijk in het gehoor ligt.

Macedonië
Dance Alone - Jana Burčeska
In 2011 deed Jana mee aan de Macedonische 'Idols', waar ze als 5e eindigde. Sinds 2014 is ze zangers bij de rockband Mizar. Maar naar dit festival komt ze alleen en brengt een vrolijk dansbaar liedje waar de vocoder flink overheen is gegaan. Heb geen echte live versie nog kunnen ontdekken, dus ik ben benieuwd hoe het zal gaan klinken.

Malta
Breathlessly - Claudia Faniello
Wat zal Claudia blij zijn dat ze eindelijk het Eurovise podium mag betreden. Maar liefst 8 jaar op rij, van 2006 t/m 2013 deed ze mee aan de Maltese preselectie, zonder succes. Maar haar 9e keer wierp dan toch vruchten af, ze mag Malta vertegenwoordigen, iets wat haar broer Fabrizio in 2001 en 2006 al mocht doen. Of het een succesvolle ervaring voor haar zal zijn waag ik te betwijfelen. Het is een zeer dramatisch nummer, wat Claudia extra onderstreept door het met veel pathos te brengen.

Roemenië
Yodel It - Ilinca Băcilă & Alex Florea
Ilinca en Alex deden beiden mee aan de Roemeense versie van 'The Voice'. Ilinca in 2014 en Alex in 2015. Voor de Roemeense voorronde van 2017 sloegen ze de handen ineen en mogen nu samen de Roemeense eer verdedigen. Vorig jaar werd Roemenië op het laatste moment gediskwalificeerd, omdat ze nog een aardige betalingsachterstand hadden bij de EBU. Is er dit jaar nou niet ergens nog een vergeten bonnetje wat nog niet is voldaan, want wat is dit afgrijselijk. Het duo brengt godbetert een jodel-rap nummer. Jodel-rap of rap-jodel. Kan het erger? Ik denk het niet.

Nederland
Lights And Shadows - O'G3NE
In 2007 bereikten de zusjes Vol een 11e plaats op het Junior Eurovisiesongfestival. In 2014 deden ze mee aan 'The Voice Of Holland' wat ze dat seizoen ook wonnen. Ze hebben een aantal singles uitgebracht, waarvan "Magic" de grootste hit was, en 3 albums. Na opzichtig bij herhaling aandringen van o.a. Jan Smit werd O'G3NE aangewezen om Nederland op het festival te vertegenwoordigen. Ze kunnen fantastisch zingen in zowat elk genre, maar mede omdat ze alles in kleine (familie)kring willen houden is het lied waarmee ze gaan door hun vader gecomponeerd en door het vriendje van één van hen in niet helemaal correct Engels geschreven. Beter hadden ze het wat breder en muzikaal professioneler aangepakt, nu blijft het iets kneuterigs houden, daar helpt dat het liedje over hun ernstig zieke moeder gaat ook niet veel aan. Maar zoals gezegd, zingen kunnen ze, en daar gaat het om.

Hongarije
Origo - Joci Pápai
Zanger en rapper Joci is al bezig vanaf 2005, maar zijn eerste single kwam pas uit in 2010. Hij had nog geen enkele hit gescoord toen hij in 2017 uit 30 kandidaten werd gekozen om met het zelfgeschreven "Origo" (Orgineel) Hongarije te vertegenwoordigen op het Eurovise Songfestival. Dat lied kwam meteen in de Hongaarse hitparade. Het is geen toegankelijk nummer. Het is heel etnisch met een rap en dit alles in het Hongaars. Het is ook een vrij vage tekst over zijn huidskleur en God die hem als kind heeft gezien, en dat die de enige is die hij vertrouwd. Ik denk niet dat we Joci zaterdag nog eens terug zien.

Denemarken
Where I Am - Anja Nissen
Zo, nu weer een echt recht op en neer eurovisielied in de beste traditie, begin, eind en tussenin gebeurt er niet veel spannends. Anja is in Australië geboren, maar haar ouders zijn Deens. Al op 13 jarige leeftijd deed ze mee aan 'Australia's Got Talent' en twee jaar later ook aan 'The Voice' welke ze won. Vorig jaar wilde ze haar pijlen richten op het geboorteland van haar ouders en deed mee aan de Deense preselectie waar ze 2e werd. Nu mag ze dan aantreden op het festival met dit 13 in een dozijn lied. Kan door maar kan ook niet. We zullen het zien.

Ierland
Dying To Try - Brendan Murray
Brendan was van 2014 tot 2016 lid van de Ierse boyband Hometown, die in eigen land 2 nummer 1 hits haalden. In december 2016 werd bekend dat de band ging stoppen en diezelfde maand werd tevens bekend gemaakt dat Brendan Ierland zou gaan vertegenwoordigen op het Eurovisiepodium. Brendan is 20 maar hij klinkt als een 11 jarig kind. Het lied is een ballad zoals we wel meer hebben gehoord uit dat land, en wat het altijd wel goed doet. Het begint klein en bouwt steeds meer op. Als het goed wordt gebracht en Brendan de tienermeisjes en de oudere homoseksuelen vertederd, zien we hem vast weer terug in de finale.

Brendan Murray

Ilinca Băcilă & Alex Florea

OG3NE

Geen opmerkingen:

Een reactie posten