donderdag 25 mei 2017

In Memoriam: Roger Moore

Zijn eerste rol had Roger Moore al in 1945, figurant in "Ceasar And Cleopatra", en hoewel hij aan het begin van de jaren 50 een contract kreeg bij MGM, en wat grotere rollen speelde met acteurs als Elizabeth Taylor, David Niven, Eva Gabor en George Sanders, kwam zijn grote bekendheid via de televisie. Allereerst in de serie "Ivanhoe", waarin Roger de titelrol vervulde, daarna volgenden "The Alaskans", "Maverick", "The Saint" en "The Persuaders". Die laatste serie zou vijf jaar duren, maar werd al na één jaar gestopt vanwege tegenvallende kijkcijfers in Amerika, terwijl de serie in Europa goed aansloeg.

Uiteindelijk was dit voor Roger maar goed ook, want zo kon hij de rol aanvaarden van James Bond, nadat Sean Connery die rol na zes films niet meer wilde spelen. Roger speelde tussen 1973 en 1985 zeven keer de rol van geheimagent 007. Die rol zou zijn meest memorabele zijn, waarschijnlijk ook omdat hij net als bijvoorbeeld landgenote Joan Collins een vrij beperkt bereik had als acteur. Net als Joan speelde hij eigenlijk maar één personage, in zijn geval die van de op en top Britse stiff upper lip gentleman met de eveneens Britse ironische humor, en daar is niets mis mee, het heeft ook iets heel eigens. Vanaf 2009 was hij gestopt met acteren.

Roger is vier keer getrouwd geweest, met zijn derde vrouw Luisa Mattioli heeft hij drie kinderen. In 2002 trouwde hij met Christina Tholstrup en bleef met haar getrouwd tot aan zijn dood, 23 mei j.l. na een kort ziekbed aan de gevolgen van kanker.Roger is 89 jaar geworden.

Roger Moore in zijn glansrol als James Bond.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten