zaterdag 13 mei 2017

Grand gala concours eurovision de la chanson Européennes 2017

Vanavond is dan de apotheose van de songfestival week, de finale van het Eurovisie Songfestival 2017. Afgelopen dinsdag en donderdag hebben zich 20 landen gekwalificeerd om vanavond de strijd aan te gaan met de 6 landen die al direct in de finale geplaatst zijn, de 5 grote landen (lees meest betalende) en het winnende land van vorig jaar. Die 6 neem ik nog even onder de loep en dan kan het feest vanavond los gaan!

Duitsland
Perfect Life - Levina
De 26 jarige Levina verdeeld haar tijd tussen Berlijn en Londen waar ze een studie muziek management volgt. Uit 33 kandidaten is ze gekozen om voor Duitsland aan te treden op dit festival, Het is een goed nummer, alleen heb ik het gevoel dat er naar een climax wordt opgebouwd die maar steeds niet komt. Desondanks zal deze inzending best wat punten vergaren.

Frankrijk
Requiem - Alma
Alma is geboren in Lyon, maar heeft in Miami en São Paolo gewoond. ze spreekt naast Frans ook Engels, Italiaans en Portugees. In 2012 is ze haar muzikale carrière gestart en heeft veel verschillende dingen gedaan wat uiteindelijk heeft geresulteerd in haar deelname aan het Eurovisie Songfestival. Met een titel als "Requiem" verwacht je misschien treurnis alom, maar niets is minder waar, het is een heel vrolijk dansbaar positief lied waarin Alma constateert dat voor alles wat verdwijnt weer iets nieuws in de plaats komt. Het enige is dat ze live wat moeite heeft om zuiver te zingen, en dat is wel essentieel op een zangwedstrijd. 

Italië
Occidentali's Karma - Francesco Gabbani
In Italië timmert de 34 jarige Francesco aardig aan de weg. In 2016 won hij met "Amen" de nieuwkomers sectie van het San Remo festival, om een jaar later mee te doen bij de grote artiesten en met "Occidentali's Karma" wederom te winnen. Hij was meteen de enige artiest die beide secties in twee opvolgende jaren heeft gewonnen. Het resultaat van de laatste winst is dat hij in de gelegenheid wordt gesteld om met een 3 minuten versie van het nummer mee te doen aan het Eurovisie Songfestival, en hij zei 'ja'. Gelukkig maar, want wat een leuk nummer. Alles wat je van een Eurovisielied verwacht zit er in. Een goeie melodie die blijft hangen, een gek dansje, een grappige act, en liedje met een knipoog (het gaat over de Westerse visie op Oosterse wijsheden), hij neemt het allemaal niet zo serieus en is mede daardoor juist wel serieuze kanshebber om het festival te winnen. En als er Italiaans gezongen wordt, moet het wel met zo'n stem als Francesco.

Oekraïne
Time - O.Torvald
De rockband O.Torvald bestaat al sinds 2005. Hun eerste album kwam 3 jaar later uit. In middels zijn ze 6 albums en een aantal singles verder, maar hits hebben ze tot op heden nog niet gescoord. Het is waarschijnlijk meer een festivalgroep, waar ze ook veelvuldig te zien zijn. Rock op het Eurovisie Songfestival is niet nieuw, in 2006 won zelf een rocknummer (Lordi met "Hard Rock Hallelujah" voor Finland), maar het staat best ver af van de gemiddelde songfestival kijker. Ik heb niet het gevoel dat O.Torvald goed zal scoren, maar ze kunnen zich wel aan een miljoenen publiek laten horen en zien. Ik heb ook zomaar het idee dat Oekraïne helemaal niet zit te wachten op weer een overwinning.

Spanje
Do It For Your Lover - Manel Navarro
Bijna 25 keer herhaalt Manel de Engelse titel in dit liedje waarin hij verder nog 2 Spaanse coupletjes zingt. Repetitief met een hoofdletter R dus. Een beetje saaie bijdrage, maar toch heeft het nummer wel een fijn ritme. De 21 jarige Manel had ook een vrij tumultueuze overwinning bij de voorronde in eigen land, waarbij één van de juryleden in opspraak kwam vanwege partijdigheid en de lage punten die hij gaf aan Manel's directe concurrente Mirela, die de duidelijke favoriet van het publiek was. Tot overmaat van ramp hadden Manel en Mirela aan het eind evenveel punten waarop de jury voor Manel koos wat boegeroep uit het publiek veroorzaakte, waarop Manel reageerde met een bras d'honneur, waar hij later wel weer zijn verontschuldigingen voor aanbood. Ik hoop maar dat hij zijn verlies vanavond als een man zal dragen.

Verenigd Koninkrijk
Never Give Up On You - Lucie Jones
In 2009 deed Lucie mee aan de Briste X Factor waar ze als 8e eindigde. Daarna was ze te zien in het theater, o.a. in "Les Misérables" en "We Wil Rock You". Met het mede door Eurovisie Songfestival winnares Emmelie de Forest (2013) geschreven "Never Give Up On You" won ze in januari 2017 de Britse voorronde. Het is niet de inzending waarmee het Verenigd Koninkrijk zich weer op de kaart zal zetten. 


Alma

Francesco Gabbani

O.TorvaldGeen opmerkingen:

Een reactie posten