donderdag 11 mei 2017

Tweede halve finale Eurovisie Songfestival 2017 deel 2

Gisteren de eerste 9 kandidaten besproken die vanavond de strijd aangaan met de nu volgende 9. Van hen gaan er 10 door naar de finale aanstaande zaterdag.

San Marino
Spirit Of The Night - Valentina Monetta & Jimmie Wilson
Het kleine San Marino heeft naar alle waarschijnlijkheid slechts 1 zangeres, Valentina Monetta. De vrouw is al in 2012, 2013 en 2014 voor haar land uitgekomen op het Eurovisie Songfestival. Slechts 1 keer is ze ook daadwerkelijk in de finale terecht gekomen (2014) en bereikte daar uiteindelijk een 24e plaats. Geen reden om haar niet nogmaals af te vaardigen, nu in gezelschap van de in Detroit geboren maar in Duitsland woonachtige Jimmie Wilson. Daar komt ook de inmiddels 71 jarige Ralph Siegel vandaan die hun nummer componeerde. Het is voor Ralph zijn 25e deelname als componist aan het festival, waarvan 14 maal voor Duitsland en verder voor ieder land dat hem wilde hebben. En dat is nu voor de 5e keer alweer San Marino. Het is een wat fragmentarisch nummer met een drammerige beat. 'T kan vriezen 't kan dooien.

Kroatië
My Friend - Jacques Houdek
Sommige mensen horen verschillende stemmen in hun hoofd, de vrij aanwezige Jacques zingt gewoon verschillende stemmen en demonstreert hiermee dat je gerust in je eentje een 'We Are The World-achtig' lied kunt zingen door moeiteloos te schakelen tussen Pavarotti en een popzanger. Hij heeft dan ook een heel uitgebreide zangopleiding gevolgd waarbij hij lessen en seminars in verschillende landen volgde. Hij heeft al 6 keer zonder succes meegedaan aan de Kroatische voorrondes, maar dit jaar heeft de omroep hem intern aangeduid. Italië geeft punten in de eerste halve finale, maar San Marino natuurlijk in deze, en dat is fijn voor Jacques want hij zingt zijn lied gedeeltelijk in het Italiaans.

Noorwegen
Grab The Moment - Aleksander Walmann & JOWST
Nou, wat zal ik zeggen. Het is een leuk nummer, maar er zitten zoveel voice-samples in waarvan ik me afvraag of dat is toegestaan op het festival. Iedere stem die te horen is MOET live zijn, zo leren ons de regels. En bij de live optredens die ik tot nog toe heb gehoord gebeurde dat niet. Aleksander is de zanger, hij begon zijn carrière in 2012 bij de Noorse versie van 'The Voice', en hij is voor dit festival de samenwerking aangegaan met muzikant Joakim With Steen, artiestennaam JOWST. We moeten maar hopen dat JOWST zijn muzikale bijdrage aan dit nummer überhaupt op het podium kan komen mimen en niet vanwege zijn gezichtsbedekkende kleding per vergissing in de boeien wordt afgevoerd.

Zwitserland
Apollo - Timebelle
Het trio bestaat uit zangeres Miruna Mănescu. Samuel Forster en Emanuel Daniel Andriescu, waarvan alleen Samuel uit Zwitserland komt, de andere twee zijn Roemeens. In 2015 werden ze 2e in de Zwitserse preselectie, maar nu staan ze er dan toch met een typisch Eurovisielied, waarbij Miruna live niet altijd helemaal zuiver klinkt. Ik heb niet zo'n goede hoop voor deze inzending.

Wit Rusland
Historyja Majho Žyccia - Navi
Navi is een duo bestaande uit Arciom Lukjanienka (24) en Ksienija Žuk (25). Vorig jaar deden zal al mee aan de Wit Russische voorronde waar ze 4e werden. Dit jaar zingen ze 'Het Verhaal Van Mijn Leven', want dat betekent "Historvja Majho Žyccia". Het is een vrij kort verhaal want de totale tekst bestaat uit 12 regels. Het is een beetje overspannen lied met veel 'hey-hey's' en een dwingend ritme. Qua uitstraling zijn we met Navi een beetje terug in de jaren 70, en dat heeft wel iets schattigs.

Bulgarije
Beautiful Mess - Kristian Kostov
Kristian is net 17, maar heeft in 2014 al meegedaan aan een talentenjacht voor kinderen in Rusland. Vorig jaar werd hij 2e in de Bulgaarse 'The Voice', en dit jaar is hij door de Bulgaarse omroep geselecteerd om hun land te vertegenwoordigen met een heel goed in het gehoor liggend melodieus lied, wat hij ook fantastisch zingt. Persoonlijk hou ik niet zo van die overslaande stem, maar ik weet ook dat dat hip is en helemaal nu, dus dat zal geen belemmering zijn om hem door te laten gaan naar zaterdag.

Litouwen
Rain Of Revolution - Fusedmarc
Fusedmarc bestaat uit Viktorija Ivanovskaja, Denis Zujevas en Stasys Žakas. De laatste zien we niet op het podium, hij zorgt voor de visuals. Het is een band die sinds 2004 bestaat en elektronische muziek maakt. Ze hebben nog niet zoveel wapenfeiten, een EP in 2005 en dit lied waarmee ze Litouwen gaan vertegenwoordigen. Viktorija is helaas weer iemand die onverstaanbaar Engels zingt in een wat saai lied. 

Estland
Verona - Koit Toome & Laura Põldvere
Los van elkaar deden Koit en Laura al eens mee voor Estland aan het Eurovisie Songfestival, Koit in 1998 en Laura in 2005 als lid van Sunstribe. ook deden ze beiden verwoede pogingen om nog eens afgevaardigd te worden, maar nu ze dan een samenwerking zijn aangegaan is het ze gelukt. En volgens mij meer dan dat, ik heb zomaar het vermoeden dat dit lied één van de kanshebbers is om het festival te gaan winnen. Alle ingrediënten zijn aanwezig, goede zanger en zangeres, een lekker nummer wat zich meteen in je hoofd nestelt. Dit zit wel goed.

Israël
I Feel Alive - Imri Ziv
We sluiten deze halve finale vrolijk af met Imri Ziv met het uiterst dansbare "I Feel Alive", welke volgens mij ook moeiteloos naar de finale van aanstaande zaterdag zal gaan. Als je goed hebt opgelet heb je Imri in 2015 en 2016 ook al op het festival kunnen zien als backingvocalist van de Israëlische inzendingen van dat jaar. Dit jaar vond hij de tijd rijp om als solozanger mee te doen aan de Israëlische voorronde en met succes. 


Aleksander Walmann & JOWST

Imri Ziv

Navi


Geen opmerkingen:

Een reactie posten