zondag 7 mei 2017

De roze driehoek

In de uitzending van "Uit De Kast" gisteren was er een reportage te beluisteren, gemaakt door Claudius, waarin verschillende mensen werden geïnterviewd die bij de kranslegging waren op 4 mei op de Capelse begraafplaats. Ook de Capelse regenboogambassadeurs Noes en Quirine waren daar en zij mochten een krans leggen ter nagedachtenis aan alle omgekomen LHBTers tijdens de Tweede Wereldoorlog. In de uitzending vertelden ze over deze ervaring.

Ook te gast was de regenboogambassadeur van Schiedam Frank Magielsen, René interviewde hem over hoe het regenboogambassadeurschap in Schiedam is en hoe het er in die gemeente rondom de dodenherdenking aan toe gaat. Tevens vertelde hij wie Jillis Bruggeman was en waarom er jaarlijks een Jillis Bruggeman-penning wordt uitgereikt en wat dat inhoudt.

Mijn column had ik ook de titel 'Roze driehoek' meegegeven en ik vertelde daarin voor wie de roze driehoek was bedoeld in de Tweede Wereldoorlog, en hoe het vanaf eind jaren 60 een symbool werd voor de homobeweging. Ook trek ik een parallel met de gebeurtenissen in Tsjetsjenië sinds vorige maand en de vervolging van homoseksuelen in de Tweede Wereldoorlog. Na mijn column had ik voor het lied "Waar Zijn Al De Bloemen Toch" van Conny Vandenbos gekozen, waarna ik meteen kon vertellen over de bijzondere dag van vandaag (7 mei) waarop een 15 cd-box met haar volledige oeuvre officieel wordt gepresenteerd. Samenstellers Marc Bijlsma en Rop Janze hadden na jaren onderhandelen eindelijk groen licht gekregen van de diverse platenmaatschappijen om via een crowdfundactie het geheel te verwezenlijken. Zelf zagen de maatschappijen er geen brood in. Er zijn slechts 1000 exemplaren van de box gemaakt. Het spreekt voor zich dat ik aan de crowdfunding heb meegedaan.

Zoals altijd kun je het programma weer terug luisteren op Radio Capelle - Uit De Kast. Onder 6 mei 2017 klikken op 'uitzending terugluisteren'. Wil je alleen mijn column horen even scrollen in het playertje naar -25.18. Bij -14.59 vertel ik over de Conny Vandenbos box. Natuurlijk is de column ook weer te lezen op de site van 'De Roze Golf".

Dodenherdenking in Capelle aan den IJssel, met rechts Quirine en Noes.
Quirine en Noes leggen een krans ter nagedachtenis van de
omgekomen LHBTers tijdens de Tweede Wereldoorlog.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten