maandag 8 mei 2017

Eerste halve finale Eurovisie Songfestival 2017 deel 1

Morgen strijden 18 landen voor een finaleplaats aanstaande zaterdag op het Eurovisie Songfestival, dit zijn de eerste 9:

Zweden
I Can't Go On - Robin Bengtsson
Sinds een paar jaar is het gebruikelijk dat de diverse Europese landen kandidaten naar het festival sturen die eerder in eigen, of een ander land, hebben meegedaan aan één of meerdere van de talloze Idol-achtige programma's. Zo ook Zweden. De 27 jarige Robin is in 2008 als 3e geëindigd bij de Zweedse Idols. Vorig jaar deed hij al mee aan de voorronde in Zweden maar werd toen 5e. Nu mag hij dan Zweden vertegenwoordigen en het festival openen. En het is een fijne opening, wat we ook van het songfestivalminded Zweden verwachten. Een lekker nummer door een zanger die ik veel vind weghebben van Rob Lowe in z'n jonge jaren. Of ie nou zo goed kan zingen moeten we afwachten omdat de Zweedse voorronde semi live is, alle (backing)vocalen staan op band (en dat zijn er in dit nummer nogal wat), wat natuurlijk bij het echte songfestival niet is toegestaan, en in het verleden heeft dat een aantal Zweedse inzendingen parten gespeeld. We gaan het meemaken. 

Georgië
Keep The Faith - Tako Gatsjetsjiladze
Heel goed geluisterd naar Conchita Wurst, de winnaar van 2014, zelfde opbouw van de muziek en ook de gedrapeerde japon van Conchita zien we hier terug, maar wat een geweldige stem heeft Tako in deze powerballad waarin ze oproept om toch vooral vertrouwen te blijven houden ondanks alles wat er wereldwijd gebeurt. Al in 2008 deed ze met de groep Stephanie & 3G mee aan de Georgische voorronde maar won toen niet. Een jaar later deed de groep weer mee en won toen, maar omdat het lied "We Don't Wanna Put In" verwees naar de Russische president Vladimir Poetin die weer eens ergens een oorlog had ontketend. De EBU vond dit niet kunnen (de aanklacht tegen Rusland in het nummer "1944" van Oekraïne vorig jaar kon vreemd genoeg dan weer wel), zodat Georgië zich dat jaar terugtrok. Saillant detail is dat Tako nu meedoet in het jaar dat Rusland zich heeft teruggetrokken. 

Australië
Don't Come Easy - Isaiah Firebrace
Ook Australië wees de winnaar van een landelijke zangwedstrijd in 2016 (X-Factor) aan om dit jaar naar Oekraïne af te reizen. De 17 jarige Isaiah zingt het nummer "Don't Come Easy" prima en het klinkt goed, maar het is nogal vlakjes allemaal. Mij pakt het niet zo. 

Albanië
World - Lindita Halimi
De wereld staat op verschillende plekken nogal in brand momenteel. Mooie inspiratiebron voor het Eurovisie Songfestival om er eens een moppie over te zingen. En dat doet de 28 jarige Lindita In de voorronde zong ze het lied nog in het Albanees ("Botë"), maar op het festival zingt ze het in onverstaanbaar Engels. Het begint wel aardig, maar verzandt in een hoop geschreeuw en drukdoenerij. Vorig jaar deed Lindita ook al een gooi om voor haar land uit te mogen komen, maar ze eindigde als 3e. Ik ben benieuwd of we haar zaterdag terugzien.

België
City Lights - Blanche
Over onverstaanbaar Engels gesproken..., geen idee wat Blanche zingt, maar dat kan ook door de monotone zang en haar totale gebrek aan 'pizzazz', om met Willem Nijholt te spreken. Helemaal niets aan deze inzending spreekt aan. De lieve 17 jarige Ellie Delvaux, zoals ze werkelijk heet, is pas vorig jaar bekend geworden in België door haar deelname aan "The Voice Belgique". Ze won niet, maar werd desondanks door de RTBF aangewezen om België te vertegenwoordigen op het festival. Ze nam meteen ook maar de artiestennaam Blanche aan. Ik vermoed dat ze in deze voorronde blijft steken.

Montenegro
Space - Slavko Kalezić
En dan nu iets heel anders, mensen, was Conchita Wurst 'de vrouw met de baard'. Slavko is 'de man met de vlecht'. Bekend geworden door "X Facor Adrina" in 2013. in 2014 bracht hij zijn debuutalbum uit. In december vorig jaar werd hij door de Montenegrijnse omroep aangewezen om het land te vertegenwoordigen op dit festival. De flamboyante homoseksuele Slavko kan niet op grote steun rekenen van de homofobe en conservatieve bevolking van Montenegro. Hij brengt een discoliedje met een wat provocerende tekst, klinkt grappig. Het valt of staat met de staging, maar ik heb zomaar het idee dat dat wel goed zit. 

Finland
Blackbird - Norma John
Dat liedje over vogels een paar jaar geleden deed het toch wel goed? Dat moeten ze gedacht hebben in Finland, refererend aan Anouk's "Birds", want daar heeft dit "Blackbirds" best wel iets van weg qua sfeer. melodie en tekst. Norma John is een duo bestaande uit pianist Lasse Piirainen en zangeres Leena Tirronen, en hoewel ze al vanaf 2008 bezig zijn, kregen ze in eigen land door dit lied pas bekendheid. Kijken of ze net zo goed scoren als 'onze' vogels.

Azerbeidzjan
Skeletons - Diana Haсıyeva  
De 27 jarige Diana heeft de Baku Academy of Music met succes doorlopen. Al in 2011 deed ze een poging om Azerbeidzjan te vertegenwoordigen, maar nu mag ze dan. Het is een lekker in het gehoor liggend lied, dat volgens mij moeiteloos door zal stromen naar de finale.

Portugal
Amar Pelos Dois - Salvador Sobral
Dat arme Portugal. Ze doen al sinds 1964 mee, met wat smokkeljaartjes (vorig jaar waren ze er ook niet bij), maar hebben nog nooit gewonnen. En als je de inzendingen zo beluisterd door de jaren heen, zijn het zeker geen slechte liedjes. Ze blijven steevast in het Portugees zingen, dat wel, ook dit jaar weer, en dat siert ze. "Amor Pelos Dois" (liefde voor ons beiden) is een heel lief en schattig nummer gezongen door de 27 jarige Salvador. Al in 2009 deed hij mee aan de Portugese versie van "Pop Idol", maar pas vorig jaar kwam zijn debuutalbum uit. Zijn heldere stem en de wat onbeholpen haast verlegen wijze waarop hij dit lied brengt is misschien juist wat op gaat vallen morgenavond.

Lindita Halimi

Robin Bengtsson

Slavko Kalezić

Geen opmerkingen:

Een reactie posten