dinsdag 11 juli 2017

€500,-

In deze tijd van fake news is het oppassen geblazen om dat wat je leest meteen te geloven, maar gisteren las ik een bericht wat zo ridicuul en over the top was dat ik meteen doorhad dat het niet echt kon zijn. Het ging over ouders die een geloofsfeestje te vieren hadden en toestemming aan school hadden gevraagd en ook gekregen om hun kinderen een dagje thuis te houden terwijl het een gewone schooldag was. Echter was het ook de dag dat de schoolfotograaf de school zou aan doen voor een klassenfoto. De school had nog geprobeerd om het op een andere dag te laten plaatsvinden maar dat kon niet, wel kwam de fotograaf meteen 's ochtends vroeg zodat deze kinderen het fotomoment zouden kunnen meemaken om dan vervolgens het feestje te gaan vieren. Daar gaven de ouders geen gehoor aan.

Jammerdebammer zou je denken, we gaan weer door met ons leven. Zo niet deze ouders, zij spanden een rechtszaak aan en eisten €10.000,-. Dat was het moment dat ik meende dat het hier om fake news ging, ik bedoel, bij een normaal denkend mens zou zoiets niet opkomen. Je bent dan op z'n Rotterdams gezegd van de pot gerukt en niet goed bij je paasei. Het is trouwens hun eigen idee geweest om hun kinderen thuis te houden en niet in te gaan op de mogelijkheid die de school bood. Het bleek dus echt te zijn en zich af te spelen op de Maria Montessorischool in Den Haag.

Sterker nog, die ouders werden niet in hun gezicht uitgelachen, er werd niet getwijfeld aan hun opvoedkundige dan wel verstandelijke vermogens, noch werd gedwongen sterilisatie in overweging genomen, er kwam een zitting! Jawel! Dan moet het dus een test zijn om te zien hoeveel Nederland pikt van de overheid, dat kan niet anders. De €10.000,- schadevergoeding vond de rechter te ver gaan. Schadevergoeding ja, welke schade er was geleden is voor mij niet heel erg duidelijk, maar de ouders speelden de discriminatiekaart uit. Hun kinderen waren gediscrimineerd doordat ze niet op de foto stonden. Nee sufkutten, jullie hielden ze thuis van het fotomoment 's morgens. Maar het D-woord ligt, hoewel te pas en te onpas gebruikt, erg gevoelig, ook bij de desbetreffende rechter, zodat de school de ouders per kind €250,- moet betalen, totaal dus €500,-.

De ouders hebben gezegd het geld aan een goed doel te schenken, heel mooi, maar het leed is al geleden. Ik denk dat deze mensen de gevolgen van hun actie niet helemaal overzien. De vruchten van jullie schoot hebben door jullie handelen vanaf nu een stempel op hun voorhoofd. Misschien dat jullie ze dat beter kunnen uitleggen dan het feit waarom ze door jullie toedoen niet op de klassenfoto staan. Veel succes ermee. 

Jom Kipoer, Dankdag voor het Gewas, Divali, het zoveeljarig huwelijksfeest van opa en oma van een willekeurige leerling, de school mag volgens de wet hiervoor geen vrije dag weigeren. Maar schoolfoto's, sportdagen, schoolfeesten, etc. organiseren wordt dan wel een stuk lastiger als iedereen zich meteen gediscrimineerd gaat voelen als dat net op een dag valt als er voor iets in de privésfeer vrij is gevraagd. Trouwens, voelen die andere kinderen in de klas zich niet gediscrimineerd dat zij geen vrij hadden toen deze kinderen dat wel hadden, en staat daar een geldbedrag tegenover als schadevergoeding? Het is volgens mij het proberen waard. 
Geen opmerkingen:

Een reactie posten