vrijdag 14 juli 2017

Huiveringwekkend

Ondanks internationale protesten, waarbij ik het gevoel heb dat Nederland zich erg stil houdt, gaat de jacht op homoseksuele mannen in Tsjetsjenië onverminderd door. In Tsjetsjenië gelden officieel Russische wetten, maar daar trekt de psychopathische Tsjetsjeense president Ramzan Kadyrov zich niet zo veel van aan. Niet dat de Russische visie op homoseksualiteit onder leiding van alfamannetje Vladimir Poetin nou zo rooskleurig is, maar in Tsjetsjenië is er een ware heksenjacht gaande op homoseksuele mannen, ze worden opgepakt, in elkaar geslagen, verkracht en gemarteld, zo vertelde een man die inmiddels naar Rusland is gevlucht.

De mannen worden opgesloten in politiecellen en ook op een militaire basis in een soort kamp. De term 'concentratiekamp' is gevallen en daar was in Nederland meteen discussie over, zodat Amnesty International prefereert om het over 'detentiekampen' te hebben. Die discussie over hoe zo'n kamp dan genoemd moet of mag worden leidt erg af van het feit wat er daar gebeurd: martelen en moorden. Ook moorden ja, Novaja Gazete de Russiche krant die deze gruwelijke misdaden wereldkundig maakte heeft de namen gepubliceerd van 27 (vermoedelijk) homoseksuele mannen die in de nacht van 25 op 26 januari zijn vermoord. Sommigen waren nog tieners.

Omdat dit voor normaal denkende mensen niet te begrijpen is, wordt er soms met ongeloof en scepsis gereageerd op dit niet te bevatten vreselijke nieuws uit Tsjetsjenië. 'Dit kán toch niet waar zijn'. Er zijn getuigenverklaringen van mannen die de klopjacht hebben kunnen ontvluchten, en die de martelingen hebben overleefd. Vergeet niet dat de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog, wat er o.a. met Joden, Zigeuners, homo's en lichamelijk- en geestelijk gehandicapten is gebeurd ook in eerste instantie niet werd geloofd.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten