maandag 10 juli 2017

Herinnert U zich deze nog? #108

EARTHA KITT
"USKA DARA"
1953
Geen hitnotering in Nederland


"Uska Dara" was de eerste single die RCA Victor uitbracht van Eartha Kitt, die als 16 jarige in 1943 lid was van de Katherine Dunham Company, de eerste Afro-Amerikaanse groep van dansers, zangers acteurs en muzikanten. Het liedje is gezongen in het Turks en gebaseerd op het Turkse volkswijsje "Kâtibim". Er werden in Amerika 120.000 exemplaren van verkocht. Eartha is het haar hele carrière
blijven zingen tijdens haar optredens. 

Ze introduceerde het met het verhaal dat degene die haar een platencontract had aangeboden bij RCA Victor direct was ontslagen: "Ze is een danseres en geen zangeres, ze zal nooit één plaat verkopen" zo vonden ze. "Ze gaven me een liedje in de meest vreemde taal, Turks, om hun gelijk te bewijzen." Vervolgens zingt ze op haar eigen cabareteske wijze het nummer, zoals in het clipje tijdens een tv special in 1967. Tot letterlijk bijna aan haar dood op eerste kerstdag in 2008 blijft Eartha actief bezig met optreden, een cd en dvd van een concert eerder dat jaar is kort voor haar overlijden uitgebracht. 
In het blogje In loving memory: Eartha Kitt kun je wat meer lezen over haar bewogen leven. 

Wie anders dan Frank 'beter goed gejat dan slecht geschreven' Farian die Boney M., naast het zingen van de vocalen waarop Bobby Farrell playbackte, voorzag van materiaal, heeft gedeeltes van de melodie gebruikt voor hun grote hit "Rasputin", en daar waar Eartha aan het eind van het lied verzucht: 'Oh those Turks', bromt Frank 'Oh those Russians'.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten