woensdag 20 september 2017

Een vraag

Sinds ruim twee weken zie ik de vreselijke beelden van duizenden vluchtende mensen die vanuit Myanmar de grens over gaan naar het arme Bangladesh. Deze mensen behoren tot de Rohingya, een minderheid die door de regering van Myanmar niet wordt erkend. Zij leven in de deelstaat Rakhine, het leger moordt, verkracht, martelt en brandt de dorpen van de Rohingya plat. Hulpverleners worden vooralsnog niet toegelaten door de regering van Myanmar. Hier is duidelijk sprake van etnische zuivering.

Pas gisteren verbrak de adviseur van staat (staat gelijk aan minster-president) van het land, Aung San Suu Kyi, de stilte, na al die tijd geweigerd te hebben om over de etnische zuiveringen te praten. Het was een vreemde toespraak. De helft van de Rohingya (400.000 mensen) zijn gevlucht naar Bangladesh, maar Aung San zei dat het leger al twee weken geen acties tegen hen uitvoert, en dat de helft van de dorpen van de Rohingya nog intact zijn, en zei niet te snappen waarom er nog steeds leden van de minderheid vertrekken. Volgens haar kunnen alle Rohingya veilig terugkeren naar Myanmar. Maar ze moeten dan wel door een verificatieproces, en dat is moeilijk, want de identiteitsbewijzen die ze daarbij moeten laten zien, zijn bij hun vlucht ingenomen.

Ik heb in al mijn onwetendheid toch een vraag; aan Aung San is in 1991 de Nobelprijs voor de Vrede toegekend, en ondanks dat het leger alle macht heeft in Myanmar, en zij, denk ik, weinig kan doen omdat ze haar ook in de tang hebben, maar toch, bestaat er zoiets als het terugvorderen van de Nobelprijs voor de Vrede als er in een land onder jouw leiding dit soort vreselijke dingen gebeuren? Zo niet, dan verliest die prijs al zijn betekenis. Vooral ook omdat de prijs haar werd toegekend vanwege "Haar geweldloze (!!) strijd voor democratie en mensenrechten(!!)"


Geen opmerkingen:

Een reactie posten