zondag 24 september 2017

Rundfunk

Gisteravond naar de eerste voorstelling geweest van dit theaterseizoen. Bij het uitkiezen van de voorstellingen wilde ik deze keer niet alleen naar de gevestigde namen gaan, maar ook naar onbekend talent. Dat zulks een relatief begrip is, blijkt wel uit het feit dat ik me liet overhalen door het tekstje in het programmaboekje over deze voorstelling, zonder dat ik ooit van Rundfunk had gehoord. Want toen ze onlangs te gast waren bij 'De Wereld Draait Door' vernam ik dat ze in 2015 en 2016 grote bekendheid hadden gekregen met een tv programma, eveneens 'Rundfunk' genaamd, wat zich afspeelt op een middelbare school. Totaal aan me voorbij gegaan, hoewel ik de leraar Duits, gespeeld voor Pierre Bokma, wel eens voorbij had zien komen in andere programma's. Bij deze dus onbekend talent voor mij, dat dekt de lading beter.

Rundfunk bestaat uit Yannick van de Velde, die ik wel eens als acteur in diverse films en tv series heb gezien en Tom van Kalmthout. Zij waren klasgenoten op de Amsterdamse Toneel- en Kleinkunstacademie, en ze maakten in 2012 een voorstelling die werd geselecteerd voor de Parade.
De voorstelling waarmee zij dit seizoen in het theater staan heet 'Wachstumsschmerzen', en gisteren speelden ze een try out voorstelling in het Isala Theater in Capelle.

Wat een geweldig leuk begin van het theaterseizoen! In snelle afwisselende sketches spelen ze allerhande types, mannen, vrouwen, kinderen in alle soorten en maten. Absurdistische humor met toch een grote herkenbaarheid. Vaak een twist aan het eind van een sketch, wat het nog hilarischer maakt. Het nu zo actuele genderneutraliteit komt aan bod, een gesprek van twee vrouwen in de trant van 'ik merk aan mezelf dat ik echt iemand ben die...', en een fusie die verzandt in een woordentwist van kinderplatitudes worden met veel talent en gevoel voor timing gebracht. Publieksparticipatie, rappen en soms letterlijke onderbroekenlol, je krijgt het allemaal te zien en te horen.

Ik raad deze voorstelling iedereen ten zeerste aan. Ik ben instant Rundfunk-fan en zal nu met terugwerkende kracht het tv programma eens terug gaan kijken.

Rundfunk, Yannick en Tom

Geen opmerkingen:

Een reactie posten