vrijdag 22 september 2017

In Memoriam: Cees Bergman

De naam Cees Bergman zal misschien niet zo heel veel mensen meteen iets zeggen, toch heeft Cees zeer waardevolle bijdragen geleverd aan de vaderlandse muziekgeschiedenis. Van 1973 t/m 1979 was hij de zanger van de glamrockband Catapult en heeft samen met die band verschillende hits gescoord, waarvan "Let Your Hair Hang Down" de grootste was.

Al tijdens de Catapult tijd schreef hij samen met de andere bandleden ook veel hits voor andere artiesten, zoals The Internationals, Patricia Paay, Surfers en Lia Velasco. Ze gingen daar in de jaren 80 mee door voor acts als Fantastique, Tower en André Hazes. Onder Cat Music richtten ze een productiemaatschappij op waar ze naast andere artiesten ook zelf onder diverse namen nummers opnamen, o.a. Monotones, Videokids en Master Genius.

Maar veruit het grootste succes behaalde Cees met zijn voormalige Catapult collega's als Rubberen Robbie, een parodie op de naam van punkzanger Plastic Bertrand, wiens nummer "Ça Plane Pour Moi" zij als eerste single opnamen onder de titel "Geef Mij Maar Drank". Als Rubberen Robbie namen Cees en zijn mannen nog meer persiflages van bestaande nummers op, met maar klein succes, tot ze in 1981 met de single "De Nederlandse Sterre Die Strale Overal", waarin in plat Leids een aantal Nederlandse evergreens met eigen teksten aaneen werden geregen à la het destijds uitermate populaire Stars On 45. Ze bereikten er een eerste plaats mee. Er kwamen nog wat medley singles uit die ook succesvol waren, maar na 1983 hield het voor Rubberen Robbie qua hits op.

Vanaf de jaren 90 waren ze het team achter de act Ome Henk, maar was het niet Cees meer die zong, maar Frank van der Plas. Het laatste album van Ome Henk kwam in 2015 uit.

Cees is op 21 september overleden op 65 jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker.

Cees Bergman aan het werk in zijn studio.

Catapult met tweede van links Cees Bergman.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten