donderdag 12 april 2018

Herinnert U zich deze nog? #121

PALOMA SAN BASILIO
"LA FIESTA TERMINÓ"
1985
Geen hitnotering


Precies volgende maand, op 12 mei, zal de finale van het 63e Eurovisie Songfestival gehouden worden. Reden om weer eens in het verleden te duiken en een inzending onder de aandacht te brengen die destijds op mij indruk heeft gemaakt. 

Het jaar 1985. Het festival werd op 4 mei gehouden, reden voor Nederland om niet mee te doen vanwege dodenherdenking. Toch zat er een klein Nederlands tintje aan. Voor Luxemburg deed een bont internationaal gezelschap mee met een nogal rommelig kakofonisch liedje. Één van de zangeressen was de Nederlandse actrice Annemieke Verdoorn die zich onder haar tweede naam Margo bij het gezelschap had aangesloten. Zij eindigden als 13e, met net één puntje meer dan de inzending van Spanje.

Spanje vaardigde een regelrechte vedette af, Paloma San Basilio, die tien jaar eerder haar eerste album opnam en in 1980 twee jaar lang de rol van Evita speelde in de theaters van Spanje en Zuid- en Midden Amerika. Andrew Lloyd Webber prees Paloma als één van de beste Evita vertolksters. In 1985 dus haar deelname aan het Eurovisie Songfestival met de prachtig gezongen ballad "La Fiesta Terminó", een lied over een voorbije liefde. Ik weet dat ik het destijds, en nu nog steeds prachtig vond en niet begreep waarom ze er maar een 14e plaats van de in totaal 19 deelnemers mee behaalde. 

De lage klassering deerde Paloma's carrière in het geheel niet, ze bleef onverminderd populair en bracht in totaal zo'n kleine veertig albums uit en maakte haar opwachting in het theater in o.a. "Victor/Victoria" en "El Hombre De La Mancha". Paloma is nu 67 jaar en in 2013 begon ze met haar afscheidstournee in Latijns Amerika en bracht in 2015 haar laatste album uit. 

Een gek weetje wat me nu pas opvalt bij het zien van het clipje; de presentatrice van het festival zit tijdens het optreden gezellig op het toneel naast de dirigent op een kruk. Dat kon toen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten