woensdag 25 april 2018

Liegen mag van God

Vorig jaar mochten wij, het gepeupel van Nederland, een nieuwe regering kiezen. Verkiezingen: een feest van de democratie, de wil van het volk. Alleen dan moet het volk wel kiezen wat de leiders willen, en het volk had volgens hen niet goed gekozen, want als tweede partij kwam de PVV naar voren van die vermaledijde Geert Wilders. Het volk had het niet goed begrepen, geen nood, daarvoor zijn de leiders van het land om het in goede banen te leiden. Want democratie, jawel, maar dan moet het wel zo gaan zoals de bestuurders het willen, en zij wilden geen van allen met de PVV regeren, ook al had een aanzienlijk deel van de bevolking op die partij gestemd.

Vervolgens nam de grootste partij, de VVD, het voortouw en kwam er een kabinetsformatie die uiteindelijk 225 dagen heeft geduurd. De langste kabinetsformatie in de geschiedenis van Nederland, en wat kwam eruit? Rechts met de bijbel, een kabinet van VVD, CDA, D66 en CU. Ik begreep meteen dat het hilarische tijden zouden worden waarin verbazingwekkende voorstellen zouden worden gedaan en ondanks de twee gristelijke partijen er veel onwaarheden zouden worden verteld en er ronduit zou worden gelogen want de VVD nam met 33 zetels zitting in de Tweede Kamer. Geen partij die meer integriteitsproblemen heeft gekend en waardoor meer bewindslieden hun taak hebben moeten neerleggen dan bij de VVD.

En nu een half jaar nadat kabinet Rutte III is beëdigd zijn er al een aantal, laten we zeggen, bijzondere zaken aan het licht gekomen. Naast zeven VVD'ers in den lande die vanwege diverse ontoelaatbaarheden het veld hebben moeten ruimen, moest in februari de VVD minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra opstappen omdat hij, jawel, had gelogen over een ontmoeting met Vladimir Poetin die nooit had plaatsgevonden. Vervolgens leek het een misselijkmakende 1 april grap, maar was het echt waar dat staatssecretaris Tamara van Ark van, godbetert, Sociale Zaken met een voorstel kwam om bedrijven toe te staan om mensen met een handicap onder het minimumloon te gaan betalen, waarbij de gehandicapten hun recht op pensioen verliezen, en ook nog eens minder aanspraak opbouwen voor een werkloosheidsuitkering en arbeidsongeschiktheidsuitkering. Het is volgens Tamara 'eenvoudiger', en 'goedkoper' voor de werkgevers. En precies dat geeft aan waar rechts met de bijbel met de VVD voorop voor staat; voor de bedrijven en zeker niet voor de mensen.

Dat kwam nog eens duidelijk naar voren toen er opeens over de afschaffing van dividendbelasting werd gesproken. Niemand had dat in z'n verkiezingsprogramma staan, maar plots was het plan er wel. Al op 15 november vorig jaar werd er herhaaldelijk gevraagd naar memo's over die afschaffing. En even zovele malen antwoordde Mark Rutte: "Nee die zijn er niet". Dit antwoord papegaaiden Alexander Pechtold, maar ook de gristelijke Gert-Jan Seegers en Sybrand Buma, het negende gebod vergetend, hem na. Iedereen met een beetje verstand begreep natuurlijk dat hier wederom werd gelogen. Vervolgens werd er ineens een soort 'dividenddementie' voorgewend en werd er gezegd dat er geen herinneringen aan dat soort memo's waren. Het had iets onbeholpen schattigs. Hoe snel vergeten we de zoekgeraakte bonnetjes een tijdje terug die ook twee bewindslieden hun baan kostten. Vanzelfsprekend ook VVD'ers. Maar plotseling bleken de memo's er wel te zijn, als bij toverslag. En Mark vindt het goed dat deze 'per hoge uitzondering' openbaar gemaakt worden. De schat. Iets zegt me dat het niet álle memo's zullen zijn, maar genoeg om de oppositie en het gepeupel tevreden te stellen. Maar dat schip is al gevaren. Het weldenkende gedeelte van de bevolking gelooft helemaal niets meer van wat Mark zegt. Nu na een half jaar Rutte III durf ik te zeggen dat hij die vier jaar niet vol gaat maken. Ik vermoed zomaar dat er nog voldoende lijken in de kast zitten.

Gert-Jan Seegers, Sybrand Buma, Mark Rutte en Alexander Pechtold.

Sanne Wallis De Vries Tamara van Ark. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten