donderdag 5 april 2018

Toen was geluk ... #1

Met een nieuw blogjaar is het altijd leuk weer iets nieuws te verzinnen, hoewel 'nieuws' in dit geval de lading niet helemaal dekt. Maar ik heb er zin aan om zo nu en dan eens iets uit te lichten uit vroegere tijd, de jaren 50, 60, 70 en misschien ook nog wel 80, waar een soort 'ach ja dat is waar ook' gevoel van kan uitgaan. In de eerste 'Toen was geluk...' wil ik Tjoklat onder de aandacht brengen, en dan vooral de blikjes, waarvan ik er zelf 3 heb, twee ronde en een rechthoekige. Ik meen ooit ook een ovale en langwerpige doos gehad te hebben, maar die zijn in de loop der tijd verschwunden.

Tjoklat was natuurlijk een chocoladefabriek die is begonnen onder de naam Hollandsch Zwitsersche Chocoladefabriek Amsterdam. De producten met de merknaam 'Tjoklat' kwamen in 1936 op de markt. Het is het Maleise woord voor chocolade. Vandaar het merkteken van de knielende Indonesische vrouw met de schaal met cacaovruchten in haar handen. Model hiervoor stond de Britse Mady Townsend. Alle producten van Tjoklat werden met Indische rietsuiker bereid.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog lag de productie stil, maar na de oorlog kreeg Tjoklat haar grootste bekendheid. Net voor de oorlog was er een serie witte bakelieten doosjes gemaakt met het merkteken als camee erop, maar na de oorlog werden die vervangen door de nu zo bekende en nog steeds geliefde blikken doosjes met de Indonesische dame. De chocolaatjes zijn opgegeten, maar de blikken doosjes zijn door de jaren heen in heel veel families bewaard gebleven en hebben gediend voor van alles van wat men zoal in doosjes kan bewaren.

Als je het doosje omdraait en je twee duimen op het hoofd van de dame en de schaal legt zie je weer iets heel anders.
De fraaie bakelieten versie. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten