zondag 29 april 2018

Week 17 2018: Wat een week!

In Eindhoven is een jongen van 15 aangehouden die ervan wordt verdacht vier gewapende overvallen te hebben gepleegd. 15 (vijftien) jaar. Op die leeftijd ravotte ik nog buiten en klom in bomen. Oké dat heb ik nooit gedaan, omdat ik daar anatomisch niet voor ben uitgerust, maar ik bedoel het bij wijze van spreken, dat begreep u al.

Ze zien er op de beelden uit als types die op hoge toon eisen dat iedereen die zich in Nederland vestigt, zich onmiddellijk aan de hier geldende normen, waarden en regels houden. Zelf hebben de vijf Nederlanders in Praag een ober zo ernstig mishandeld dat hij bewusteloos is geraakt en in ernstige toestand naar het ziekenhuis moest worden gebracht alwaar hij aan zijn hoofd is geopereerd. De reden was dat ze niet aan een al gereserveerde tafel konden zitten en hun meegebrachte consumpties niet in het restaurant mochten nuttigen. Drie van hen zijn veroordeeld tot voorwaardelijke celstraffen en zijn uitgewezen en twee zitten er nog vast en riskeren 10 jaar cel.

Een olieverfpaneeltje wat op 27 december 1960 werd gestolen uit het Rotterdamse museum Boijmans van Beuningen is geheel onverwacht teruggevonden. Het kwam boven water in een catalogus voor een veiling in Duitsland. De verkoper had geen idee en had het paneeltje via een erfenis gekregen, en heeft het meteen aan het museum in Rotterdam teruggegeven na ruim 57 jaar.

Vrienden van mij maakten mee dat de politie voor de deur stond met de mededeling dat zij zonder te betalen waren weggereden na het tanken. Het zijn vrienden van mij, dus die doen dat niet. Bij nadere inspectie bleek het nummerbord van hun auto verdwenen. Van de voorkant en omdat de auto zowel thuis als op het werk met de neus naar het gebouw wordt geparkeerd was het niet opgevallen. Het heeft een hele dag geduurd om alles te regelen. Het is in deze tijd dus noodzakelijk om voor je je auto instapt even te checken of je nummerplaten er nog wel op zitten.

Na al die berichten over leugenachtige politici is het fijn om eens over échte menselijkheid te kunnen berichten. Wijkagenten in de wijk Granerbrug in Enschede waren zo geraakt door een inbraak waarbij de tv van het zwaar gehandicapte meisje Quinty was gestolen, omdat het enige wat ze kan als ze thuis is tv kijken is, dat ze de helft voor een nieuwe tv uit eigen zak betaalden, de andere helft werd door Electro World Kortman betaald, waar ze het toestel kochten.

Ik had het nooit meer verwacht. Ze waren er altijd zo stellig in. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan, en zo hebben Agnetha, Björn, Benny en Anni-Frid, die tot 1982 tien jaar lang als ABBA furore hebben gemaakt besloten om de studio in te gaan en weer met elkaar muziek op te nemen. Ze hadden weer regelmatig contact door een project waaraan ze bezig zijn toen ze alle vier vonden dat het leuk zou zijn om met elkaar de studio in te gaan na ruim 35 jaar. 'Het leek alsof de tijd heeft stilgestaan en we alleen op een korte vakantie zijn geweest. Het voelt goed'. Er zijn twee nummers opgenomen die op 11 december hun première zullen hebben, precies 36 jaar na ABBA's laatste tv optreden op 11 december 1982.

Van een ander kaliber maar net zo opzienbarend is de ontmoeting tussen Moon Jae-in en Kim Jong-un de leiders van Zuid- en Noord Korea. Wat het precies in zal gaan houden voor de toekomst is nog niet veel over te zeggen. Het is een eerste stap, en ieder detail werd onder een vergrootglas gelegd, ook wat er werd geserveerd tijdens de lunch en wat dat allemaal voor symboliek in zich zou herbergen. Een Zwitsers aardappelgerecht zou verwijzen naar Kim's jeugd op een kostschool in Zwitserland bijvoorbeeld. Het is in ieder geval een mooie generale repetitie voor de op handen zijnde ontmoeting tussen Kim Jong-un en Donald Trump.

Kim Jung-un en Moon Jae-in.

Het teruggevonden olieverf paneeltje 'De geboorte van Maria'.

Quinty bij haar nieuwe tv toestel. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten