donderdag 26 april 2018

Herinnert U zich deze nog? #122

DANA INTERNATIONAL
"DIVA"
1998
Aantal weken: 12
Hoogste positie: 11


Het is dit jaar alweer 20 jaar geleden dat het enorm opzien baarde dat Dana International voor Israël meedeed aan het Eurovisie Songfestival en zelfs, ondanks dat het niet helemaal zuiver gezongen was, het festival won. Al weken voor het festival was de geruchtenstroom op gang gekomen dat Dana als man was geboren en Yaron Cohen heette maar in 1993 een geslachtsoperatie had ondergaan en Sharon Cohen werd die onder de artiestennaam Dana International dancemuziek maakte. Daarmee genoot ze enorme populariteit in eigen land, maar ook in verschillende Arabische landen waar naar schatting vijf miljoen cassettebandjes van haar muziek illegaal werden verkocht. Ondanks, of misschien wel dankzij, de controverse rondom haar persoon in de media.

Al in 1995 doet ze in Israël mee aan de voorronde voor het Eurovisie Songfestival met het liedje "Layla Tov Eropa", waarmee ze op de tweede plaats eindigde. Volgens de orthodoxe joden was het onmogelijk dat zij, in hun ogen nog steeds een man, Israël zou kunnen vertegenwoordigen. Maar drie jaar later in 1998 was het dus wel zover. Het orthodoxe gedeelte van Israël schreeuwde weer moord en brand, maar Dana kwam zag en overwon. Het was het eerste songfestival waarbij het publiek via televoting hun stem uit kon brengen, en die waren onder de indruk van het hele circus wat Dana International uiteindelijk was. Bij haar opkomst klonk al een ovatie. 

Ze is na het songfestival, toen de hype langzaam voorbij was, platen uit blijven brengen met wisselend succes. In 2008 schreef ze de bijdrage van Israël, gezongen door Boaz Mauda, die daarmee een 9e plaats behaalde. In 2011 deed ze zelf weer mee aan het festival met "Ding Dong" maar strandde toen in de halve finale. Dana is nu 46 jaar en still going strong. 

Als kers op de taart het liedje waarmee Dana in 1995 tweede werd bij de Israëlische preselectie. Helaas in niet zo'n heel goede kwaliteit: 
Geen opmerkingen:

Een reactie posten