dinsdag 30 juli 2019

Even

Ik heb het even voor u opgezocht, de definitie van het woord 'even'. We gebruiken het bijvoeglijk naamwoord zo achteloos: 'ik ga even boodschappen doen', 'ik hang dat wel even voor je op', 'ga jij even bij oma op bezoek'. Maar wat zeggen we dan eigenlijk? Welke tijdsspanne valt te definiëren onder 'even'?

Naast dat 'even' 'door twee deelbaar' betekent, is het een woord zoals zo vele in het Nederlands welke twee of soms zelfs meerdere betekenissen heeft. 'Even' kan ook staan voor amper, beetje, momentje, ogenblik, poosje, een weinig, in een wip, een korte tijd. Wat de vraag doet rijzen; Wat is dan precies een 'korte tijd' of  'een ogenblik'? Gevoelsmatig zou je zeggen niet veel tijd, bijvoorbeeld het even opzoeken voor u van de definitie van het woord 'even', duurde minder dan een minuut. Op onverklaarbare wijze doemde de volgende tekst van een lied in mijn hoofd op

"We zien het wel, we zien het wel, we zullen het wel beleven
Maar kan het niet een beetje snel, want het leven duurt maar even"

Ik kan het zelfs zingen op de juiste melodie, weet dat het door een vrouw is gezongen maar weet verder niet wat en hoe. Maar waar het omgaat is dat hier het hele leven met 'even' wordt aangeduid. Dus, laten we het ruim nemen, tachtig jaar wordt hier als 'even' gezien. En ja, in het licht van de eeuwigheid is tachtig jaar of zelfs honderd jaar natuurlijk niets. Maar het laat zien dat er een ruime interpretatie is voor het woord 'even'. Het ligt er maar aan waarmee je vergelijkt. Soms is het niet bekend. 'Even geduld a.u.b.', kwam er vroeger wel eens te staan op één van de twee tv-netten die ons land toen rijk was, maar het bleef ongewis hoe lang dat was. Pas achteraf kon je zeggen of het inderdaad 'even' was, en het verschilt ook weer per persoon. De wat ongeduldige mensen onder ons zullen er een andere perceptie op nahouden dan de wat indulgente mensen, waar ik mezelf over het algemeen onder schaar.

Ik kwam op dit moment van bezinning door afgelopen zondag. Er priemde al een paar dagen een pop-up in mijn ooghoek als ik op de computer bezig was, dat er een update was die ik unbedingt moest laten uitvoeren, en zeker voor november, omdat...., nou ja dat weet ik niet, ik klikte het steeds weg, maar zondagavond dacht ik: vooruit dan maar. In beeld kwam te staan dat de updates werden uitgevoerd en dat 'deze bewerking even kan duren'. 'Even', daar was dat woord weer. Het betekende in dit geval vijfeneenhalf uur. Vijfeneenhalf uur 'even' noemen in deze vind ik persoonlijk kwestieus. Maar goed, gezien in de eeuwigheid, of zelfs in een mensenleven is het een oogwenk, dat besef ik ook wel, maar ik zou in dit geval anderhalf uur als 'even' bestempelen wat acceptabeler gevonden hebben. Wat er nu precies geüpdatet is, ik heb geen idee, maar het is gebeurd in ieder geval. Even, in vijfeneenhalf uur.

  


Geen opmerkingen:

Een reactie posten