vrijdag 26 juli 2019

Herinnert U zich deze nog? #142

MODERN TALKING 
"ATLANTIS IS CALLING"
1986
Aantal weken: 10
Hoogste positie: 6


Halverwege de jaren tachtig werden we opgeschrikt door de Duitse Italodisco van Modern Talking. Na de eerste hit 'You're My Heart You're My Soul' volgden in twee jaar tijd elf hits en maar liefst zes albums elkaar in rap tempo op. Het waren dan ook volstrekt voor elkaar inwisselbare nummers die volgens een strak stramien werden gecomponeerd door Dieter Bohlen, de blonde heer die we op tv zagen als helft van het duo, maar die op de plaat zelf niet te horen was, hij produceerde, schreef en componeerde. Thomas Anders, de donkere meneer hoorden we wel als leadzanger Engels zingen met een Duitse tongval.

Ik kan mij nog een uitzending van, ik dacht, 'Countdown' herinneren waarin Modern Talking één van hun hits mochten brengen. Te gast waren ook de Pet Shop Boys, die tijdens het optreden van Thomas en Dieter bijna tegen elkaar aanvielen van het lachen. 

Thomas en Dieter kenden elkaar al enige tijd en Dieter maakte Duitstalige nummers voor Thomas die moest worden overgehaald om in het Engels te gaan zingen voor Modern Talking. Kenmerkend voor de muziek van hen is de hoge falsettozang in de refreinen welke werd ingezongen door Rolf Köhler, Detlef Wiedeke, Michael Scholz en Birger Corleis, waarvan Rolf de leadzang voor zijn rekening nam. Zij kregen daar een vergoeding voor, maar kwamen nooit in beeld. 

De teksten waren niet om over naar huis te schrijven. Het waren vaak Engelse platitudes die aan elkaar werden geregen, zoals bijvoorbeeld in het nummer 'Don't Lose My Number':

"Diamonds are forever girl
Save them for a rainy day
I just want to be your world
There's nothing left for me to say"

Na twee jaar hield het dus op, de samenwerking tussen Dieter en Thomas was enkel nog om hun contract van de platenmaatschappij uit te dienen. Dieter ging met Rolf en de andere zangers door met het project Blue System en Thomas reisde samen met zijn vrouw van destijds, NORA, die immer om zijn nek hing, de wereld rond om de nummers van Modern Talking te brengen. Maar het bloed kruipt, enz, dus in 1998 waren ze weer samen en maakten tot 2003 wederom zes albums, en het was weer onenigheid tussen beide heren die ervoor zorgde dat Modern Talking stopte met hier en daar een rechtszaak.

Anno nu zingt Thomas nog steeds de oude hits van Modern Talking, Dieter is erg druk met de Duitse versie van 'Idols'. Rolf en Birger zijn inmiddels overleden in respectievelijk 2007 en 2012

Laat u niet misleiden door de wat spottende toon van het geschrevene, ik heb alle muziek van Modern Talking omdat het zo ontzettend fout is op diverse levels, vind ik het eigenlijk geweldig leuk. Een soort schuldig plezier. Dus anderhalf uur onder de zonnebank, bandplooibroek aan, schoudervullingen in de mouwen en lipgloss in ruime mate aanbrengen en gááááán!

Birger Corleis, Michael Scholz en Rolf Köhler

Detlef Wiedeke

Geen opmerkingen:

Een reactie posten