woensdag 31 juli 2019

Het oranje orakel

Ik heb al geruime tijd niet meer over de eindeloze rij strapatsen geschreven van Donald Trump, ik zou er een dagtaak aan hebben, het is te veel, het ene is nog idioter en verbazingwekkender dan het andere, maar nu heb ik me toch weer eens ouderwets op de dijen geslagen van pret om zijn zoveelste absurdistische actie.

Eind vorige maand is in Zweden Amerikaan Rakim Meyers opgepakt vanwege zware mishandeling. Hoewel niet bij mij, is Rakim een bekende rapper die onder de artiestennaam A$AP Rocky opereert. Hij zegt uit zelfverdediging gehandeld te hebben, maar er zijn videobeelden waarop het anders lijkt. Rakim zit sinds de gebeurtenis in een Zweedse cel in afwachting van zijn proces. Het recht gaat dus gewoon zijn loop hebben, zoals in ieder beschaafd land, en Zweden ís een beschaafd westers land.

Ons aller Donald heeft de premier van Zweden, Stefan Löfven, gebeld of deze ervoor wil zorgen dat Rakim vrij komt. Je zou hem toch een knuffel geven, zo aandoenlijk en simpel als hij denkt. Hij heeft zelfs aangeboden om persoonlijk voor de borgsom in te staan. Klein detail is dat Zweden zo'n systeem helemaal niet kent, maar weet Donald veel. Bovendien opereert de rechtspraak in Zweden vanzelfsprekend volledig onafhankelijk. In Amerika heeft Donald er een dagtaak aan om alles, ook wat dat betreft, naar zijn hand te zetten, en met succes, want het grenst aan het ongelooflijke waar hij allemaal mee wegkomt. Maar goed dat is thuis, het idee zulks ook in andere landen te willen doen is de megalomanie voorbij.

Zoals altijd heeft het oranje orakel er als een mokkend kind op gereageerd: "Wij doen zoveel voor Zweden, maar andersom werkt het blijkbaar niet. Zweden zou zich beter kunnen richten op echte criminaliteitsproblemen". De president van het machtigste land van de wereld die zich druk maakt over een rapper die in een vechtpartij is beland. Ik zie Mark Rutte al een belletje plegen naar Charles Michel, de premier van België, om de Nederlandse actrice Imanuelle Grives, die aldaar vastzit vanwege drugsbezit en waarschijnlijk dealen, vrij te pleiten. Het zou niet in hem opkomen. Iets met billen en blaren.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten