donderdag 25 juli 2019

In Memoriam: Rutger Hauer

Gisteren op de dag van zijn besloten uitvaart werd bekend gemaakt dat Rutger Hauer op 19 juli j.l. is overleden na een kort ziekbed. En dit gegeven geeft precies weer hoe hij zo niet de man van de rode loper en de publiciteit was. Hij zag zijn werk als internationale acteur als een vak, een ambacht, hij was niet iemand die kickte op het 'beroemd zijn'.

Ik ken Rutger van zijn doorbraak als Floris in de gelijknamige televisieserie, hoewel ik het me wat vaagjes kan herinneren omdat ik nog wel heel erg jong was. Maar films als 'Turks Fruit' en 'Soldaat Van Oranje' heb ik later natuurlijk ook gezien. Die laatste film betekende dat voor hem de deur naar Amerika open ging. Hij had al wat films en series in Duitsland gemaakt, waaronder een Duitse versie van 'Floris' in 1975. Maar vanaf 1981 richtte hij zich op Amerika en heeft er, met wisselend succes, aan meer films en series meegewerkt dan aan Nederlandse, hoewel hij altijd wel weer terugkwam naar Nederland om te acteren, en hier ook zijn domicilie heeft gehouden. Hij wordt terecht gezien als de grootste Nederlandse acteur die er tot nog toe is geweest.

Sinds 1969 was hij samen met Ineke ten Cate met wie hij in 1985 trouwde. Rutger heeft een dochter, Aysha, uit een eerder huwelijk met Heidi Merz. Rutger is 75 jaar geworden. 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten