vrijdag 15 november 2019

En nu dan?

Plien van Bennekom en Bianca Krijgsman studeerden beiden in 1993 af aan de Academie voor de Kleinkunst, waar ze elkaar ook hebben leren kennen. Ze gingen ieder hun weg totdat ze in 1996 samen meededen aan Camaretten waarmee ze zowel de jury- als de publieksprijs wonnen. Naast hun gezamenlijke carrière als cabaretduo Plien en Bianca, doen ze los van elkaar ook uiteenlopende dingen. Bianca was o.a te zien in succesvolle tv- series als ''T Schaep' en 'De Luizenmoeder' en Plien werkt o.a. mee aan het kinderprogramma 'Welkom in....' en kan als geen ander het prototype klantenservicemevrouw neerzetten in het consumentenprogramma 'Kanniewaarzijn'.

Maar altijd komen ze weer samen voor een theaterprogramma. 'En Nu Dan?' is het zevende. Gisteren heb ik de voorstelling bezocht in het Isala Theater in Capelle aan den IJssel. Het is altijd strijk en zet bij ieder theaterbezoek: de incidentele theaterbezoekers zitten heerlijk in de stoelen op rij drie wanneer er verwarring ontstaat als er mensen komen met kaartjes voor dezelfde plaatsen. Ik weet dan al wat er aan de hand is, maar er wordt een medewerker bij gehaald die vervolgens constateert dat de bezoekers, die al prinsheerlijk plaats hebben genomen, kaartjes hebben voor de derde rij op het balkon, wat natuurlijk ook op hun plaatsbewijzen staat. Het hoort voor mij een beetje bij de gang van zaken voor aanvang, een soort voorprogramma.

De voorstelling is een patchwork van verschillende scenes met snelle en hilarische verkledingen van de dames. De types die ze neerzetten, vrouwen, mannen, kabouters en jawel ook een incidenteel dier, worden in surrealistische situaties aan ons gebracht, maar blijven ook zeer herkenbaar door de manier waarop Plien en Bianca hen gestalte geven. Beiden zijn natuurlijk kameleons in het spelen van de meest uiteenlopende typetjes, waarbij het nooit schijtlollig wordt, maar altijd iets waarachtigs houdt. Taalkundig zit het geweldig in elkaar met veel humor en hilariteit soms ook vanwege de kenschetsende triestheid van sommige personages.

Er is veel en vaak gelachen in de uitverkochte zaal en terecht. Het was een try-out, maar ik vermoed dat, op een enkel verfijninkje na, de voorstelling wel staat. Tot en met volgend jaar mei is 'En Nu Dan?' door het hele land te zien. Ik kan het u ten zeerste aanraden!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten