woensdag 27 november 2019

VVD-isms

Die VVD blijft toch een bron van verbazingwekkende arrogantie welke zo verbijsterend is dat het haast weer komisch wordt. Zowel Mark Rutte (premier) als Bert Koenders (destijds minister van Buitenlandse Zaken) kunnen zich niet meer herinneren of zij geïnformeerd zijn door Jeanine Hennis-Plasschaert (destijds minister van Defensie) over de burgerdoden die zijn gevallen in Irak na een Nederlandse luchtaanval. Iedereen met een beetje verstand weet natuurlijk dat er keihard wordt gelogen, het is per slot van rekening de VVD, bij de echte VVD'er zit het liegen en frauderen in het bijna blauwe bloed. Nu heeft Jeanine gemeld dat deze heren wel degelijk op de hoogte waren, zij heeft ze zelfs mondeling er over geïnformeerd. Daarnaast was ook de toenmalige minister van Jusitie Art van der Scheur op de hoogte. Art heeft zoals een goed VVD'er betaamt een hele reeks van incidenten waarvoor hij zich menigmaal heeft moeten verontschuldigen in de Kamer op zijn naam staan waardoor hij uiteindelijk op 26 januari 2017 zijn ontslag heeft aangeboden aan de Koning. Dit alles is na te lezen op de steeds langer wordende lijst op de website Is er een VVD'er opgestapt? waar alle blunderende, liegende en frauderende VVD'ers in kaart zijn en worden gebracht.

Vorige week was daar VVD staatssecretaris van Sociale Zaken Tutje van Ark die een oude wens van rechts wil doordrukken dat uitkeringsgerechtigden een tegenprestatie moeten leveren voor hun uitkering. Ze wil het zelfs in de wet vastleggen. Op zich is er met het idee niet zo veel mis, maar in de praktijk komen de wethouders veel mitsen en maren tegen. Om het nog maar niet te hebben over de toon van dwang die gehanteerd wordt, wij wonen per slot van rekening niet in communistisch China. Daarnaast gaat Tutje, en eigenlijk haar hele rechtse achterban, ervan uit dat bijstandsgerechtigden in den beginne allemaal fraudeurs zijn. Gezien de omgeving waarin zij zelf verkeerd is dat niet zo vreemd gedacht, maar de VVD mentaliteit betreffende frauderen en liegen is niet de maatstaf voor het overgrote deel van de bevolking.

Het is daarom om je op de knieën te slaan van louter jolijt dat nog geen week na Tutje's proefballonnetje naar voren komt dat haar collega VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff bovenop zijn salaris van €115.000 per jaar en de onvermijdelijke toeslagen die daar nog bij komen ook nog €37.000 wachtgeld per jaar ontvangt. Hij heeft er ook recht op, maar andere parlementariërs zien geregeld af van die vergoeding. Zo niet Klaas. "Het is uitgesteld loon, net als pensioen. Daar doe ik ook geen afstand van". We kennen Klaas allemaal als die iets te veel gemediatrainde politicus die onlangs volledig in zak en as zat toen er vanwege de stikstofcrisis is besloten om overdag op snelwegen 100 km te gaan rijden. Ik zag ondanks, of misschien wel dankzij, de mediatraining de tranen bijna in zijn ogen staan.

Leuk detail is dat Klaas in de zomer van 2018 met het idee kwam om mensen in de bijstand te korten tenzij ze bewijzen nuttig te zijn. Mensen met pech, zo vond/vindt hij, moeten wel opgevangen worden, maar gestimuleerd worden direct weer op eigen benen te staan. Hij wilde/wil ze beroven van het bestaansminimum. "Korten is niet zielig, maar juist een prikkel om je best te doen" aldus Klaas. Kortom het aloude neoliberalisme in optima forma, want zelf wél het onderste uit de kan willen onder het mom van 'ik heb er recht op'.

Ieder land krijgt de regering die het verdient, maar ik ben zo benieuwd wie die mensen zijn die zichzelf zo onwaardig inschatten dat ze bij de verkiezingen in 2021 ondanks alles wat we nu weten over het reilen en zeilen van de VVD tóch weer op die partij zullen gaan stemmen.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten