dinsdag 26 november 2019

Vlinder in de winter

Faceboekvriend en artistieke duizendpoot Jan-Simon Minkema heeft in 1997 een cd uitgebracht waarop collega acteurs en actrices met wie hij heeft gewerkt een aantal van zijn gedichten voorlezen. Bij het opruimen van zijn zolder kwam hij nog twee doosjes tegen en vroeg wie er misschien interesse in had. U begrijpt dat ik wel belangstelling had. Ik heb de boeken van Jan-Simon waarin zijn gedichten staan en vind ze prachtig. Op de cd zijn het niet de minsten die ze voordragen, naast dat hijzelf de cd opent en afsluit komen de stemmen van o.a. Sjoukje Hooymaayer, Ellen Vogel, Liesbeth List en Marnix Kappers voorbij.

De gedichten zijn niet zomaar lukraak op de cd gezet, er zit een duidelijke lijn in. Sommige zijn gevoelig, diep en intens, anderen weer met humor of een twist, zoals 'Marlene drinkt koffie' ongeƫvenaard verteld door Sjoukje Hooymaayer. En hoe heerlijk is het om die karakteristieke stem van Ellen Vogel te horen in het gedicht over Vincent van Gogh. Samen met Ine Kuhr brengt Jan-Simon het gedicht 'Verschillen' een vrolijk verhaal over een jongen en een meisje die zo heel verschillend zijn, maar elkaar toch aantrekken. En noem je dat bij het voordragen van een gedicht eigenlijk ook een duet? Een gedichtenduet?

Bij het beluisteren van de cd was ik weer tot tranen toe geroerd door het gedicht 'Er is een land'. Het wordt voorgelezen door Karla Wildschut. Jan-Simon had het mij gestuurd toen mijn moeder overleden was:

Er Is Een Land

Er is een land waar mensen heen gaan,
als ze heengaan.
Een land voorbij de ziekte en de pijn.
Er is een land waar mensen niet alleen staan.
Een land waar wij voor eeuwig samen zijn.

Er is een land waar mensen heen gaan,
als ze heengaan.
Een land vol liefde, vreugde en geluk.
Er is een land waar zelfs de jaren stil staan.
Een land waar ik weer bloemen voor u pluk.

Er is een land waar mensen heen gaan,
als ze heengaan.
Een land voorbij de dood, voorbij het zwart.
Er is een land waar onze liefsten voortbestaan.
Dat dragen wij allen in ons hart.

© Jan-Simon Minkema

En Jan-Simon is nog steeds bezig met van alles, zijn woonkunst, teksten schrijven, op de laatste cd van Lenny Kuhr staat een liedtekst van zijn hand en onlangs is er een nieuwe dichtbundel uitgekomen 'Logement' waarin hij samen met Rick van der Made de gedichten die zij aan elkaar schreven hebben gebundeld. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten