vrijdag 29 november 2019

Zwarte Vrijdag

Al weken word ik van alle kanten bestookt, via reclame, social media en inbox over 'Black Friday'. Black Friday? Back Friday. Zo wordt de dag na Thanksgiving Day in de Verenigde Staten genoemd die op de vierde donderdag in november wordt gevierd. De vrijdag erna is iedereen er vrij, behalve het winkelpersoneel, die bevinden zich, net zoals hier, aan de onderkant van de arbeidsmarkt, zodat niemand er echt om maalt dat zij die extra vrije dag niet hebben en zich juist de #*$*#* moeten werken om die hele ordeloze troep consumenten te bedienen op de jacht naar koopjes, want traditiegetrouw gaat heel Amerika shoppen.

Waarom worden wij in Nederland dan om de oren geslagen met 'Black Friday'? Het wordt ons ongevraagd door de strot geduwd door...., ja door wie eigenlijk? Sinds enkele jaren vindt een niet heel duidelijke entiteit dat ook wij aan de 'Black Friday' moeten. Wij hebben hier geen Thanksgiving Day, nondeju, en dus ook geen vrije dag op de vrijdag erna. Maar het lijkt met het jaar onontkoombaarder te worden. Het neemt ook lachwekkende vormen aan, er zijn winkels en websites in Nederland die een 'Black Friday-week' hebben. En alsof het al niet debiel genoeg is, is het de maandag erna, ook naar Amerikaans voorbeeld 'Cyber Monday', waar met name webwinkels grote kortingen geven. Flikker toch op, zeg! Het hele infantiele gedoe heeft op mij juist een averechts effect.

Ik heb zo het vermoeden dat de mensen die zich er door laten verleiden dezelfde mensen zijn die ook met Kerstmis willen winkelen, met Pasen en Pinksteren in de file staan om naar Ikea te gaan en wiens leven alle zin zou verliezen als de zondagsrust weer in ere wordt hersteld en de koopzondag tot het verleden gaat behoren. Maar dat is slechts een aanname van mij.

Positief gedacht, aan de andere kant zitten we dus met een groep boreale Nederlanders die een, laten we zeggen, wat ongezonde hechte band hebben met het attributief gebruik van het woord 'zwart', juist in deze tijd waarin ook 'Black Friday' valt. En ineens begrijp ik die onzichtbare entiteit! Het is volgens mij nog maar een kwestie van tijd dat we het in Nederland gaan hebben over Zwarte Vrijdag, zodat deze Nederlanders heel organisch het door hen zo geliefde bijvoeglijk naamwoord kunnen blijven gebruiken, maar zonder dat ze daardoor andere mensen onnodig kwetsen. Langzaam worden we ervoor klaargestoomd dat een niet nader te noemen oude man met schimmel komt te overlijden en wij gaan inzien dat we zo ongelooflijk veel hebben om dankbaar voor te zijn dat we er een dag voor in het leven gaan roepen, laten we zeggen de vierde donderdag in november. We komen bij elkaar, geven elkaar cadeautjes, en benoemen tijdens het diner om beurten waar we dankbaar voor en tevreden over zijn. Om de dag erna, als een stel hyena's de winkelcentra te overspoelen om nog meer te vergaren waar we dan dankbaar en tevreden mee zijn. Dat kan want iedereen heeft die dag vrij, behalve het winkelpersoneel, we moeten niet te veel ineens willen veranderen natuurlijk.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten