zondag 9 augustus 2020

Buchette del vino

Het coronavirus, wat de wereld in zijn greep houdt en de Nederlandse regering de mensen geheel vrijblijvend doet vragen of ze zich misschien willen laten testen en twee weken thuis willen blijven als ze naar een risicogebied zijn geweest, maar doen ze dat niet, even goede vrienden, voel vooral geen druk, is niet de eerste pandemie die de wereld overspoelt. Zo was er tussen 1629 en 1631 de Italiaanse Pest die in noord en centraal Italië zo ongeveer aan een miljoen mensen het leven heeft gekost. U ziet, zo een virus is niet binnen een paar maanden weg. Just saying. 

Maar Italianen wisten ook toen al wat van groot belang is voor de mensch in barre tijden van besmettelijke ziekten: afstand houden en wijn. In Toscane en Florence werden er 'wijnramen' (buchette del vino) gemaakt, hele kleine openingen in de muur waar wijn op een veilige en verantwoorde manier doorheen gegeven kan worden. Want wat moet een mens zonder wijn? Ik snap dat heel goed, wijn was ook één van de eerste producten die ik had ingeslagen, zoals anderen toiletpapier. We hadden hier slechts een lockdown light, maar stel je voor dat je zoals in andere landen écht thuis zou moeten blijven en dan geen wijn...

In de bovengenoemde streken zijn die wijnramen nog steeds in het straatbeeld te zien en worden nu in de huidige pandemie weer gebruikt. Mensen die een pand hebben waar zo'n buchette del vino in zit hebben die weer in gebruik genomen om via het kleine wijnraam, contactloos, koffie, thee, ijs, sandwiches en natúúrlijk ook wijn aan te bieden. 

Geweldig hoe zo iets afschuwelijks als het coronavirus mensen ook weer positieve ideeën geeft.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten