donderdag 13 augustus 2020

In Memoriam: Trini Lopez

Trinidad López III werd geboren in Texas in 1937 als zoon van Mexicaanse immigranten. Hij werd ontdekt door niemand minder dan Frank Sinatra en die bezorgde hem ook een platencontract bij zijn eigen platenlabel Reprise Records. In Nederland was Trini vooral beginjaren zestig heel populair, zijn optreden op het dan zeer populaire 'Grand Gala Du Disque' van 1963 heeft daar zeker toe bijgedragen. Tussen 1963 en 1965 had hij acht hits, waaronder 'If I Had A Hammer', 'This Land Is Your Land' en, voor mij de leukste, 'Lemon Tree'. Hij maakte een soort van meezingversies van volksliedjes en andere oorspronkelijke songs. Zo was 'If I Had A Hammer' ooit geschreven in 1949 als politiek progressief lied, maar als Trini het zingt is het één en al gezelligheid. Zijn versie van het nummer 'America' uit de musical 'West Side Story' is zo op vrolijkheid en meezinggehalte gestoeld, dat de spitsvondige tekst van Stephen Sondheim totaal niet meer tot z'n recht komt. 

Trini blijft platen maken (in totaal 65 albums) en optreden, maar echte hits scoort hij niet meer. Hij gaat ook acteren maar een grote acteercarrière zit er niet in voor hem. Het grootste succes daarin behaald hij in 1967 in 'The Dirty Dozen'. In 1981 heeft hij een kleine hit als hij meelift op de dan immens populaire 'Stars on 45-rage' en een single uitbrengt onder de titel 'Trini Tunes' waarop hij zijn hits aaneenrijgt met een beat eronder. In 2013 is hij te gast bij André Rieu, de man die van elk klassiek stuk een meezing- en meedeinversie maakt, in Maastricht. 

Trini was zijn hele leven vrijgezel. Hij is op 11 augustus j.l overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Hij is 83 jaar geworden. 


Trini Lopez en André Rieu.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten