woensdag 26 augustus 2020

Will Tura 80

Will Wie-ra? zullen sommige mensen zich afvragen. Will Tura, een Belgische zanger die al vanaf zijn zeventiende met succes muziek maakt en onlangs op 2 augustus zijn tachtigste verjaardag vierde en van wie er bij die gelegenheid een cdboxje is uitgekomen van vier cd's met daarop tachtig van zijn liedjes chronologisch door de jaren heen. En u begrijpt, ik heb dat boxje aangeschaft.

Vlaamse artiesten, van de betreurde Louis Neefs via Mieke Gijs, voor wie ik nog steeds een boontje heb, naar de grappige teksten van Urbanus, de innemende Koen Wauters met zijn band Clouseau en de kleuterpop van K3. Door de jaren heen is er altijd wel ruimte geweest voor Vlaamse artiesten in de Nederlandse hitlijsten, tv programma's en op de diverse podia. Het Vlaamse taalgebied is klein, dus voor de betreffende artiesten fijn als hun werk ook door de noorderburen wordt opgepakt en gewaardeerd. 

In 1962 begint voor Will Tura het succes gelijktijdig in zijn thuisland als ook in Nederland met de single 'Eenzaam Zonder Jou', mede door hemzelf geschreven. Tot 1968 aan toe is hij veelvuldig in de Nederlandse hitlijsten te vinden met zijn platen. Maar eind jaren zestig is het voor artiesten van zijn genre door de opkomst van de popmuziek niet makkelijk. Ook vaderlandse zangers en zangeressen als Rob de Nijs, Willeke Alberti en Anneke Grönloh zien hun populariteit tanen in die periode, om vaak later weer terug te keren. 

In Vlaanderen blijft Will ongekend populair. Maar liefst 51 albums heeft hij tot nu toe uitgebracht en nog veel meer singles, hij wint talloze prijzen en awards. Vanwege zijn lange carrière wordt hij 'De keizer van het Vlaamse lied' genoemd. Maar in Nederland wil het niet meer zo lukken. Peter Koelewijn die Will nog kent uit zijn begintijd verbaast zich er over dat zo'n grote zanger als Will niet meer in Nederland scoort. Ze hadden wel eens tegen elkaar gezegd dat ze iets samen wilden doen, en Peter schrijft in 1978 het nummer 'Hier Ben Ik Dan D.J.' voor hem. In de tekst laat hij Will zingen dat hij zo heel graag weer naar Nederland wil komen, maar zich tegelijkertijd afvraagt of hij wel zal worden gedraaid op de radio.

Tussen Brussel en Hilversum vermoed ik al
Wat ik, net als die andere keren, horen zal
Jongen, je bent véél te Vlaams, je bent hier in Holland

Hier ben ik dan D.J.
Ik kom het weer proberen
Hier ben ik dan D.J.
Misschien laat jij de kansen keren
Ik ben er één van tussen Genk en Oostende
Ja, zo´n jongen met een hele zachte g
Die graag zou willen dat jij hem óók kende
Hé, hier ben ik dan D.J., hier ben ik dan D.J.

Het wordt een klein succes. Drie jaar later heeft hij weer een grote hit te pakken met 'Hopeloos' om tien jaar daarna samen met Jody Pijper in de hitparade te belanden met het duet 'Het Staat In De Sterren Geschreven'. In Nederland blijft Will slechts incidenteel hits scoren terwijl hij in Vlaanderen de status heeft van een Rob de Nijs of een Boudewijn de Groot. Een nationale vedette van een heel klein taalgebied en dat al meer dan zestig jaar. En terecht. 

Het clipje uit TopPop van 'Hier Ben Ik Dan D.J.' kunt u hier kijken en luisteren. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten