woensdag 19 augustus 2020

Toen en Nu: Marilyn

Als jongen is Peter Robinson gefascineerd door de actrice Marilyn Monroe, het wordt zijn bijnaam op school, waar hij door homofobe medescholieren wordt gepest. In de late jaren zeventig, begin jaren tachtig is Peter een reguliere gast bij de dan zeer exclusieve nachtclub The Blitz in Londen, uitgebaat door Steve Strange van Visage. In die tijd begint hij zich te kleden als zijn androgyne alter ego Marilyn Het is daar dat hij Boy George ontmoet nog voor deze zanger werd van Culture Club. Samen bewonen ze een kraakpand.

Omdat Marilyn zich in de kringen van de 'Blitz Kids' beweegt verschijnt hij al in 1979 op 17 jarige leeftijd in de documentaire 'Steppin' Out' over de trendy club- en cultuur scene uit die dagen. Boy George begint in 1981 met Culture Club en Marilyn verhuist naar Los Angeles waar hij Paul Caplin leert kennen een liedjesschrijver die zijn manager wordt. Omdat Culture Club een enorm succes is zoeken platenmaatschappijen naar andere artiesten met een vergelijkbare uitstraling. Marilyn is in 1983 te zien in de clip 'Who's That Girl' van Eurythmics en krijgt in datzelfde jaar zijn eigen platencontract.

De eerste single 'Calling Your Name' is een grote hit in Engeland, Australië en Japan. In Nederland scoort hij een jaar later met 'You Don't Love Me' en is tevens één van de artiesten die meedoet aan Band Aid's 'Do They Know It's Christmas'.

In 1985 komt zijn enige album uit die enkel in Australië de hitlijsten bereikt. Zijn muzikale carrière is na een vliegende start voorbij. Wat vervolgens vooral in het nieuws komt zijn de ruzies met Boy George en zijn drugsverslaving. De jaren erna is Marilyn te zien in interviews over de tijd van de 'Blitz Kids' De ruzies met Boy George zijn bijgelegd en in 2016 komt de single 'Love Or Money' uit waar Boy George producer en mede schrijver van is.

In de jaren tachtig had Marilyn een relatie van vijf jaar met zanger Gavin Rossdale. Marilyn is nu 57 jaar en zegt dat hij sinds 2010 clean is na een heroïneverslaving vanaf midden jaren tachtig na te zijn afgekickt vanwege ernstige gezondheidsproblemen. 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten