donderdag 27 augustus 2020

Toen en Nu: Lio

Wat kan ik intens genieten van het programma 'Het Beste Van 50 Jaar TopPop', zoveel herinnering en herkenning, de liedjes waarvan sommigen de tand des tijds glansrijk hebben doorstaan en anderen niet, de lullige dansjes, de outfits, de decors en ga zo maar door. Helaas volgende week alweer de laatste aflevering.

Vorige week was daar de Portugees-Belgische Vanda Maria Ribeiro Furtado Tavares de Vasconcelos, beter bekend onder haar artiesten naam Lio, die als achttienjarige in haar babydoll met kindvrouwstemmetje haar hit 'Amoureux Solitaires' bracht. Veel heterofiele adolescente jongens werden daar erg onrustig van. Het is in Nederland bij die ene hit gebleven. Ik was benieuwd hoe het nu met Lio was en wat ze zoals had gedaan, en dat is best veel. 

Tot haar eigen verbazing, zelf zegt ze dat ze een stem heeft met een hoog zuurgehalte, scoorde ze in België een enorme hit in 1979 met 'Banana Split' waarna in 1980 de hit die ze in TopPop zong haar een derde plaats in de Nederlandse Top 40 oplevert. In 1983 richt ze zich op het maken van films om in de late jaren tachtig het zingen weer op te pakken maar dat bracht geen succes. Modeontwerpster dan maar en dat sloeg wel aan, van 1988 tot 1990 ontwierp ze voor Prisunic. Toch maar weer filmen en platen opnemen, dat laatste steevast zonder succes tot ze in 2000 het album 'Lio Chante Prévert' opneemt. Een album gebaseerd op de teksten van de Franse dichter Jacques Prévert. Ze kreeg goede kritieken en er kwamen concerten, maar toch overtrof het niet haar succes van begin jaren 80. 

Lio heeft vijf kinderen en is in 1999 gescheiden van haar man. In 2004 kwam er een autobiografie uit onder de titel 'Lio Popmodel'. Lio is nu 58 jaar en is niet meer dat meisje waar puberjongens onreine gedachtes van kregen. Aan de andere kant zijn veel van die jongens nu dikbuikige, kalende, voetbal supportende, bierdrinkende, bankzittende huisvaders. Time goes by, honey. 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten