zaterdag 11 december 2021

Herinnert U zich deze nog? #187


 ARMY OF LOVERS
"ISRAELISM"
1993
Geen hitnotering


Mocht de clip niet te zien zijn klik hier.

Begin jaren negentig maakten we kennis met Army Of Lovers uit Zweden. De drie leden van het eerste uur waren Alexander Bard, Jean-Pierre Barda en Camilla Henemark. De beide heren waren een constante factor, maar Camilla had een soort draaideur-lidmaatschap, ze werd beurtelings en soms tegelijk afgewisseld door Dominika Peczynski en Michaela Dornonville de la Cour, die laatste dames zien we in dit clipje. 

Hun grootste hit was 'Crucified', maar ik vind dit 'Israelism' veel hilarischer. Behalve in Nederland was het overal in Europa en ook Israël, ondanks het op de hak nemen van de Joodse cultuur (leadzanger Jean-Pierre is Joods), een grote hit. Het nummer leunt zwaar op het oude Joodse volkslied 'Hevenu Shalom Aleichem'. U hoort bij alle songs van Army Of Lovers een heel koor aan stemmen en die worden keurig genoemd als The Army Tabernacle Choir. Maar het gaat natuurlijk vooral om de overtreffende trap van camp, de kleding, de make-up, de ultra-decadentie in de clips, kortom muzikale satire. Ik vind het heerlijk!

In 1997 hield de groep het voor gezien om in 2001 heel kort bij elkaar te komen om het 10 jarig bestaan van hun doorbraak te vieren met een release van een compilatiealbum met drie nieuwe liedjes. In 2013 deed Army Of Lovers met Camilla weer in hun midden tot ieders verbazing mee aan het Melodifestivalen, de Zweedse voorronde voor het Eurovsie Songfestival, met het liedje 'Rockin' The Ride' maar ze redden het niet. 

Vanaf 2014 treden Alexander, Jean-Pierre en Dominika zo nu en dan weer op zoals te zien is in het clipje hieronder tijdens de Pride in Tel Aviv in 2017, waar 'Israelism' natuurlijk niet kon ontbreken.


Als het clipje niet te zien is klik hier.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten