donderdag 9 december 2021

Inlijsten

Ik heb u wel eens verteld over het schilderij van J.C. Hoogendorp dat bij mij aan de muur hangt. Meneer Hoogendorp was de eerste bewoner van Hellendoornstraat 128 in Den Haag, toen het in 1953 werd opgeleverd. Een jaar later kwam mijn vader er te wonen en meneer Hoogendorp emigreerde naar Canada. Het onderstaande schilderij en nog twee van zijn hand liet hij achter. Dit schilderij heeft altijd bij ons in de huiskamer gehangen en nu hangt het bij mij. Een ander, kleiner, schilderijtje hangt in de logeerkamer, het derde is zoekgeraakt in de mist van de tijd. 

Zoals u ziet is dit schilderij nooit ingelijst, tot nu. Plotseling had ik behoefte om dit schilderij, wat mij zeer dierbaar is vanwege de gevoelswaarde, te laten inlijsten en gisteren ben ik naar een lijstenmakerij gegaan in het Rotterdamse Kralingen. Voor de niet Rotterdammers, een oude wijk in Rotterdam welke niet, zoals het volledige centrum, is platgebombardeerd in de oorlog. Hier vindt u nog prachtige panden die de grandeur van weleer uitstralen. 

Ik had al ongeveer in mijn hoofd wat voor een lijst ik zou willen om het schilderij te complementeren, dus de overweldigende keuze aan lijsten kon ik enigszins naast me neer leggen. Ik werd vriendelijk ontvangen met koffie en de dame dacht met me mee. Uiteindelijk werd het de lijst die ik als eerste had uitgezocht en waarvan u hieronder een voorbeeld ziet.

Ergens volgende week zal het schilderij wat al decennia in ons gezin is, bijna zeventig jaar na z'n voltooiing ingelijst zijn. Om na mijn verscheiden waarschijnlijk in een container voor het grof vuil te belanden, maar zover is het, vermoed ik, nog niet en kan ik er nog wel een tijdje van genieten.



 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten