donderdag 23 december 2021

Terugwerkende kracht

Het was begin jaren tachtig toen er een serie dubbel lp's verscheen die in totaal uit negen edities zou bestaan: 'Remember The 60's'. Door die albums maakte ik kennis met muziek uit de jaren zestig en ik kan u zeggen, ik was om. Tot op de dag van vandaag vind ik muziek uit die tijd mieters, om maar eens een term uit die dagen te gebruiken. Dus ruim twintig jaar nadat het decennium voorbij was hoorde ik muziek waarvan veel voor mij nieuw was. Ik kom natuurlijk niet uit een ei, dus kende ik heus wel de grote hits die heden ten dage nog evergreens zijn, maar ik ging me in oeuvres van artiesten verdiepen die mij het meest aanspraken en daarnaast waren er in de jaren zeventig veel artiesten populair die al begonnen waren in de zestiger jaren. Met terugwerkende kracht schoolde ik mezelf dus bij.

Ik kan u meedelen dat die bijscholing wel is geslaagd. Nu ben ik weer op een ander vlak zaken aan het inhalen. Ik had de serie 'Glee' enige tijd terug volledig bekeken op Netflix, en sinds vorige week ben ik begonnen met 'Seinfeld'. Ik kende de naam wel, maar ik heb die serie nooit gezien. Het heeft gelopen van 1989 t/m 1998 en heeft negen seizoenen. Ik kan dus even vooruit. Ik hoef u niet te vertellen over wie, hoe en wat, want u heeft natuurlijk in de tijd dat het op tv kwam al gekeken. 

Ik wist toen ik de eerste aflevering ging kijken niet van wanneer die serie was, maar dat had ik gauw geraden. Telefoons met snoer of antenne en de altmodische Klamotten waarin de personages lopen, gaven het snel weg. Zo liepen we er dus ooit bij, broeken hoog opgetrokken en hele wijde shirts en een matje. Maar de humor en karakters is nog zeer herkenbaar. Erg leuk dat Netflix dit doet. Terwijl ik dit schrijf valt me ineens in dat ik op Sky Channel, ook ergens in de jaren tachtig, volledige series uit de jaren zestig en zeventig eveneens met terugwerkende kracht tot me heb genomen: o.m.  'The Lucy Show', 'Green Acres', 'Mr. Ed', 'I Love Jeannie', 'Brady Bunch' en 'Hazel'. Er valt dus een patroon te ontdekken in mijn levensloop betreffende muziek en tv-series; ik loop achter de feiten aan.


De Hoofdrolspelers uit 'Seinfeld':
Michael Richards (Cosmo Kramer), Jerry Seinfeld (Jerry Seinfeld)
Julia Louis-Dreyfus (Elaine Benes) en Jason Alexander (George Constanza)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten