maandag 10 juli 2023

Cry wolf

Stel, er komt iemand schreeuwend op u af met een schep en een hooivork in z'n handen, dan zult u willen vluchten en als u in een hoek wordt gedreven uzelf verdedigen. Dat is geen hogere wiskunde, iedereen zal zo'n reactie begrijpen. Als u echter een wolf bent gelden er andere regels. Toegegeven, uw natuurlijke behoefte als wolf om dieren als schapen en geiten aan te vallen strookt niet met de bedoeling die een boer heeft met de dieren. Hij wil ze uiteindelijk ook wel (laten) doden, maar wil er dan wel geld aan verdienen. 

Gisteren is in het Drentse Wapse een wolf betrapt met het voornemen schapen van een boer te doden, de boer had hem echter gesnapt en wilde de wolf verjagen met geschreeuw, een hooivork en een schep, waardoor die zich in het nauw gedreven voelde en de man heeft gebeten. De man viel dus een wolf aan die zich verdedigde. De burgemeester Rikus Jager (what's in a name) vond dat de wolf moest worden doodgeschoten en alzo geschiedde. 

Maar wolven zijn beschermde dieren die niet zomaar mogen worden gedood. Daar zijn protocollen voor en het ziet er naar uit dat Rikus die in het geheel niet heeft gevolgd. Maar de anti-wolven mensen (ja, die zijn er) buitelden over elkaar heen met een 'Zie je wel!' en 'Straks worden er kInDeReN dood gebeten!' Ook vrouw Koekoek stond al klaar, haar BBB had hier al jááááren voor gewaarschuwd en er zijn Kamervragen onderweg. 

Op dezelfde dag is in Deurningen een boer aangevallen door een koe, maar die hoefde niet dood, die is door een veearts verdoofd, terwijl er voor de boer een traumahelikopter en een ambulance moesten uitrukken. Hij ligt nog in het ziekenhuis terwijl de Wapse boer alweer thuis is van zijn bezoekje aan de eerste hulp. Daarnaast is er in de nacht van zaterdag op zondag brand uitgebroken in een stal in Lintelo waarbij 450 varkens de dood vonden. Rook en asbest kwam vrij, en het is niet de eerste keer dat zulks gebeurd, maar daar heeft vrouw Koekoek nog nooit Kamervragen over gesteld, sterker nog, in haar oneindige wijsheid heeft ze eens verkondigd dat dieren niet lijden in een stalbrand. Nee, die denken: Hè, wat een aangename temperatuur opeens. 

Kortom, reacties op de boer die een wolf heeft aangevallen laten zien dat nagenoeg dezelfde mensen die de grenzen willen dichttimmeren voor vluchtelingen, dat ook voor wolven willen. "Die horen hier niet!" vinden ze. Bijzonder, omdat alles van vroeger van hen moet terugkeren want tRaDiTiE, maar de wolf die hier van nature thuishoort en destijds door menselijk handelen is verdwenen dan weer niet. Ik heb het eerder gezegd en ik zeg het weer, wat er in het brein, of wat daarvoor doorgaat, van de boosmenschen omgaat is niet te volgen. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten