zaterdag 8 juli 2023

Statiegeld

Mij moet u niet rekenen, ik blijk jarenlang de plasticflessen van sap weggegooid te hebben terwijl er statiegeld op zit. Ik had geen idee, pas toen ik een jaar geleden bij mijn huidige baan begon kwam ik er achter. Ik dacht dat er enkel statiegeld zat op flessen priklimonade en bier, maar dat drink ik vanzelfsprekend beide niet. Maar nu er ook statiegeld op blikjes is ingevoerd sinds 1 april jl. (geen grap) is er een ware cultus ontstaan betreffende het innen van statiegeld. 

Kinderen hebben een inkomstenbron door blikjes te gaan zoeken en verzamelen, maar ook sommige volwassenen hebben het struinen naar blikjes op straat en zelfs in en rond publieke prullenbakken ontdekt en vullen er hun inkomen mee aan. Jaarlijks komen er 2,5 miljard blikjes op de markt en die dienen gerecycled te worden, zodat er minder afval in de natuur komt. En dat is natuurlijk belangrijk, alles wat we zelf kunnen doen om te helpen de natuur schoon te houden moeten we doen. En doordat er kinderen en volwassenen zijn die de alsnog op straat weggegooide blikjes oprapen en inleveren wordt het doel via een omweg alsnog bereikt. 

Ik kan me nog herinneren dat ik als kind voor mijn moeder boodschappen deed en ik het statiegeld van de ingeleverde flessen mocht houden, destijds dronk ik nog wel koolzuurhoudende dranken. Dat liep best wel op. In die tijd waren dat gewoon nog glazen flessen van 1 liter, nu is alles plastic en zijn er flessen van anderhalve liter en soms zelfs twee liter te verkrijgen. Dus ik snap die kinderen wel, de volwassenen niet zo, maar voorop verteld, dat is vanuit mijn perspectief, ik kan niet in iemands portemonnee kijken en een oordeel is gauw geveld. Het belangrijkste is dat er minder blik en plastic afval in de natuur blijft liggen en dat anderen daar dan wat geld aan verdienen door het op te ruimen is helemaal prima. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten