donderdag 27 juli 2023

Weissenbruchstraat 34

Weissenbruchstraat 34 in Den Haag, het zal u hoogstwaarschijnlijk niet veel zeggen, maar het is het adres waar mijn vader 42 jaar lang heeft gewerkt bij de firma van Abshoven, of om het officieel te houden, Technisch Bureau van Abshoven. Van Abshoven was de naam van, ik vermoed, de eerste eigenaar, maar later is de winkel overgegaan naar dhr. Hoofdman en daarna naar dhr. van Houten, echter, de naam bleef. Winkel in wit- en bruingoed, ja, maar zoveel meer, het was gesitueerd in het chique Benoordenhout waar de clientèle niets minder dan volledige service verwachtte in de breedste zin. En die werd geboden. Mijn vader was er de boekhouder, maar stond ook, als dat nodig was, in de winkel. 

Op onderstaande foto zit hij boven op zijn kantoor. Mijn vader was boekhouder in de tijd lang voor er computers waren. Dat is duidelijk te zien aan de hoeveelheid mappen achter hem. Het is juni 1973, het is lekker weer, het raam staat open, mijn vader heeft zijn hemdsmouwen opgerold, er staat een plastic koffiebekertje in zo'n typisch jaren 70 houdertje, er ligt shag en vloei op zijn bureau, er staat een asbak en volgens mij ook een radio. Een andere wereld lijkt het wel in vergelijking met nu, en dat was het ook. Ik ben er sporadisch wel eens geweest, wellicht een keer of vijf, maar ik kan me de indeling nog wel herinneren. Hij heeft er gewerkt tot 1983 toen ging hij met de vut. Het was na 42 jaar mooi geweest.

Van de week was ik eens nieuwsgierig en zocht op het wereld wijde web naar 'van Abshoven' en stuitte op onderstaande advertentie uit 1991. Meer is er niet te vinden. Wel kwam ik er achter dat in de Weissenbruchstraat 34 nu een lunchroom zit, The Upside Café, een etablissement wat mede wordt gerund door mensen met een beperking. Ongetwijfeld heeft de verbouwing van technisch bureau naar lunchroom (of misschien heeft er tussendoor nog wel iets anders gezeten) niets meer overgelaten van dat waar mijn vader zo lang zijn werkzame leven heeft doorgebracht, maar toch wil ik er een keer een lunch gaan gebruiken, gewoon om de cirkel rond te maken. 

Daarnaast is de vermaarde banketbakkerij Maison Kelder nog steeds gevestigd in de Weissenbruchstraat, zij bestaan al meer dan 85 jaar en zijn tot ver buiten Den Haag bekend om hun ongeëvenaarde hazelnoottaart. Daar zal ik dan vanzelfsprekend ook een bezoekje aan brengen voor zo'n heerlijke taart. 






Geen opmerkingen:

Een reactie posten