dinsdag 11 juli 2023

Mis(s)

Persoonlijk heb ik niet zo veel met wedstrijden en competities, de enige competitie die ik jaarlijks volg is het Eurovisie Songfestival. Al die andere daar van afgeleide programma's als 'The Voice', 'Idols' 'X-Factor' en junioren en senioren die iets kunnen, ik heb het nog nooit gezien, om over sportprogramma's maar te zwijgen. Ik ben zelf ook helemaal niet competitief ingesteld, daar zal het aan liggen. Het zal dan ook geen verrassing zijn dat de jaarlijkse Miss Nederland verkiezing volledig aan mij voorbij gaat, terwijl dat toch al sinds 1929 een jaarlijks terugkerend gebeuren is met een begrijpelijke pauze in de jaren 1938 t/m 1949. 

Laat ik voorop stellen of ik er niet zo zeker van ben of zoiets als een Miss verkiezing nog wel in deze tijd past, maar aan de andere kant het heeft in de loop der jaren ook wel een verandering ondergaan. Er wordt naast het uiterlijk van de kandidaten ook gelet op andere zaken o.m. hoe staat ze in het leven, authenticiteit, intelligentie, maatschappelijke betrokkenheid, ambities en doorzettingsvermogen, maar toch, mijn kopje thee is het niet. Toch is de benoeming van de nieuwe Miss Nederland 2023 niet, zoals alle voorgaande jaren, ongemerkt aan mij voorbij gegaan. De winnares is de Amsterdamse Rikkie Kollé. Ik kende haar niet, maar ze heeft volgens de jury gewonnen omdat zij tijdens de hele show heeft gestraald en in het hele traject ook de grootste progressie heeft doorgemaakt. Ze heeft een ijzersterk verhaal met een duidelijke missie. Nou, geweldig voor Rikkie, proficiat!

Maar er was nog meer over haar te vertellen, Rikkie is een transvrouw, prima, we leven in 2023 en het is alleen maar fijn dat die inclusiviteit er is, en dan, in 2018 werd Angela Ponce, eveneens een transvrouw, Miss España, dus zo'n groot nieuws is het niet. Nou.....mocht u denken dat in Nederland lhbti+'ers niets te duchten hebben van haat jegens hen moogt u opnieuw denken. De meest afschuwelijke berichten zijn er te lezen na haar overwinning die ik hier natuurlijk niet ga herhalen. Er is een foto van Rikkie tijdens het evenement gemaakt terwijl ze op het toneel staat, slecht uitgelicht en u begrijpt, precies die foto delen de haatmensen met daarnaast een foto van de nummer twee, Nathalie Mogbelzada, volledig gefotoshopt en geairbrushed. 

Nathalie is ook geboren en getogen in Amsterdam maar aan haar naam en uiterlijk is te zien dat zij niet voor honderd procent van Nederlandse afkomst is. Ook dat maakt helemaal niks uit, maar de boosmenschen die met schuim op de mond elkaar verdringen om de, in hun ogen, walgelijkheid van een transvrouw als Miss Nederland te ventileren zijn doorgaans niet zo dol op mensen met een niet westerse achtergrond. Doet me denken aan de extreem rechtse partijen die de boosmenschen zo aanhangen, zij hebben ook niet zoveel op met de lhbti+ gemeenschap behalve als ze er moslims mee om de oren kunnen slaan dan zeggen ze ineens dingen als 'onze homo's'. 

Sommige heteromannen worden door transvrouwen voor hun gevoel aangetast in hun manzijn waar ze vaak hun hele bestaansrecht aan ontlenen en ook onzeker want wie weet zien ze wel eens een 'lekker wijf' die niet als zodanig geboren is, hoe eng is dat voor ze! Daarnaast zijn er vrouwen die, nu Rikkie heeft gewonnen, menen dat het vrouwzijn onder druk staat, dat zegt veel over hun zelfvertrouwen. Mona Keijzer die ooit iets heeft gedaan in het CDA, maar te licht werd bevonden heeft het zelfs over 'Dit leidt tot het verlies van vrouwen'. En Raisa Blommestijn het fascistische praatpopje van ON gaat nog wat verder: 'Vrouwen worden uitgegumd!' Nu ziet Raisa er zelf uit als een soort Stepford wife, (ge)blond(eerd) lang haar, petite robe noire en pumps. In extreem rechtse kringen zijn er bepaalde ideeën over hoe een vrouw er volgens hen uit hoort te zien, dus al die meiskes zijn volstrekt inwisselbare kopieën van elkaar. Raisa is enkel te onderscheiden door haar pronte gebit die wat te groot is voor haar mond. Nee, zij zal nooit door de voorrondes van welke Miss verkiezing dan ook komen. Ik vermoed dat bij een aantal vrouwen daar wel de crux zit, dat een niet als vrouw geborene een veel mooiere vrouw is dan zijzelf ooit zullen zijn.  

Ik feliciteer Rikkie met haar overwinning en, ondanks alle haat aan haar adres heel veel plezier in haar jaar als Miss Nederland en veel succes bij de Miss Universe verkiezing in El Salvador. 

Rikkie Kollé


Geen opmerkingen:

Een reactie posten