zondag 26 augustus 2012

Gouden meiden

De fenomenale Amerikaanse TV-serie "Golden Girls"  uit de jaren 80 een Nederlandse remake geven in 2012, ga er maar eens aanstaan. Gisteren was de eerste aflevering en als grote fan van het Amerikaanse orgineel heb ik het gezien, en nu mag je na één aflevering natuurlijk niet meteen conclussies gaan trekken, maar wat ik zag was een slap aftreksel van het orgineel. Dat begon al met tenenkrommende leader en de muziekjes die nét naast het orgineel zitten. Het decor is ook vrij amateuristisch-het-mag-niet-te-veel-kosten.

De verhaallijnen van toen zijn naar het Nederland van nu gehaald, van Miami naar Scheveningen. Sommige situaties zijn zelfs letterlijk vertaald. De vier Nederlandse actrices die de rollen vervullen zijn stuk voor stuk actrices van formaat, Beppie Meilissen (Dorothy/Els), Pleunie Touw (Sophia/Toos), Loes Luca (Blanche/Barbara) en Cecile Heuer (Rose/Milly), maar waar in het orgineel iedere actrice in iedere aflevering haar (verbale) momenten van glorie had, was het in de eerste aflevering alleen Beppie die als Els alle aandacht kreeg, terwijl de andere drie nauwelijks opvielen.

En wat te denken van de, in het orgineel, niet weg te denken running gags van Sophia en Rose met hun verhalen uit respectievelijk Sicilië en St. Olaf. Beppie Melissen heeft al in diverse media geklaagd over het feit dat er een enorme tijdsdruk achter zat, en verontschuldigde zich bij voorbaat al door te zeggen dat series vaak pas in het tweede seizoen écht leuk worden om dat iedereen dan op elkaar is ingespeeld.

We wachten het af, maar eigenlijk moet je van zo'n serie afblijven.

2 opmerkingen:

  1. Helemaal met je eens. Ik vond dat alleen Dorothy-Els goed uit de verf kwam (het origineel heel goed bekeken?). Zaterdag kijk ik weer, misschien word ik dan enthousiast(er).

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik zag de voor stukjes en kreeg al een plaatsvervangend schaamtegevoel en durfde niet te kijken en dat gevoel is nog niet weg.

    BeantwoordenVerwijderen