donderdag 9 augustus 2012

Lege nest syndroom

Je weet nog precies hoe blij je was toen ze in je leven kwamen, de spontane lieve reacties van familie en vrienden als ze je er mee zagen, "Je straalt helemaal" werd er dan gezegd. Je was zo voorzichtig met ze, nooit in te heet water, altijd met zachte zeep. Je legde ze met liefde bij de anderen neer, rust maar lekker uit na dat warme bad.

Ze gingen een belangrijk onderdeel uitmaken van je leven, ze waren er altijd voor je en je hebt geweldige dingen met ze meegemaakt, soms ook verdrietige, je hebt samen met ze mensen elkaar het ja-woord zien geven, maar ook samen dierbaren er een laatste eer mee bewezen. Soms hielpen ze je te verleiden, op koude dagen hielden ze je warm.

Maar de tijd gaat door en dan merk je dat je minder tijd met elkaar gaat doorbrengen, ze zijn er nog wel, maar niet meer zo frequent zijn jullie samen, het is opeens niet meer zo hip om met elkaar gezien te worden, alleen op momenten als jullie echt alleen waren was er nog wel aandacht, maar dat zag niemand meer.

Je weet dat het moment van afscheid er aan gaat komen, dat je ze los moet laten. Je voelt aan alles dat jullie niet meer zo goed bij elkaar passen, maar je stelt het nog uit, blijf nou nog maar, één jaartje proberen nog, misschien groeien we weer naar elkaar toe. Je weet dat je het onvermijdelijke uitstelt, en opeens is die dag er.

Het is duidelijk, ze gaan het huis uit, je bekijkt ze allemaal nog een keer, er is een auto gehuurd en je zuster is gekomen om samen met jou dit afscheid te delen. In twaalf vuilniszakken zit een stuk van je leven, ze gaan nu los van jou een nieuw leven tegemoet, je hebt er geen zeggenschap meer over. In de gehuurde auto breng je ze samen met je zus naar hun nieuwe bestemming. Wat zal het leven nog voor ze in petto hebben? Zullen anderen net zo blij met ze zijn als jij? Zullen ze net zo goed voor ze zorgen?

Je komt thuis, de kamer waar ze altijd waren voelt leeg, gelukkig zijn er nog veel foto's waar jullie leuke momenten samen op te zien zijn, en de herinneringen natuurlijk. Maar je weet ook er komen weer nieuwe waar je heel blij mee zal zijn als ze in je leven komen, als familie en vrienden je er mee zien zullen ze zeggen: "Die kleding staat je geweldig, je straalt helemaal...."

Als je eens bij de Kringloopwinkel bent en de rekken met kleding ziet, kijk er dan eens met vertedering naar, ieder kledingstuk is ooit eens met zorg uitgezocht, heeft iemand heel blij gemaakt, en heeft een geschiedenis, geef ze een tweede kans.

1 opmerking:

  1. mooi gesproken ik sluit mij bij jouw woorden aan met een brok in de keel snik

    BeantwoordenVerwijderen