woensdag 18 februari 2015

Ach kassian het is voorbij

Mijn toch al nostalgische inslag is dit jaar natuurlijk versterkt door de verhalen die ik opdiep voor m'n jubeljaarblogjes, maar mijn zus heeft me onlangs attent gemaakt op een Facebookpagina, een besloten groep Oud bewoners van Bouwlust en Morgenstond waar ik me helemaal in kan verliezen. Er is daar een schat aan foto's te zien uit de wijk en buurt waar ik ben opgegroeid, zoveel foto's die ik nog nooit heb gezien van echt het prilste begin.

Ademloos met soms een traantje van ontroering bestudeer ik de foto's minutieus, en zou soms zó een foto willen binnenstappen, tel daar bij de verhalen en herinneringen op van (voormalige) buurtbewoners en ik kan er uren zoet mee zijn. Het heeft veel meer meerwaarde als je het kent van vroeger, maar toch wil ik mijn pas verworven wereld van weleer met jullie mijn lieve lezers delen.
Wel met veelal beeldend materiaal uit mijn eerdere jubeljaarblogjes.

Bij deze foto stokte mijn adem. Het eerste huizenblok rechts is de achterkant van de Hellendoornstraat, mijn geboortehuis in aanbouw. Waar je dat kind op een stepje ziet, daar zou het winkelrijtje "De Hoek" verrijzen.

Foto is bijna op hetzelfde punt als de eerste foto genomen, de opening van slagerij Kroes, de woningen erboven zijn nog niet bewoond. de Hellendoornstraat inmiddels wel.

De Gramsbergenlaan in het prille begin. De eerste zijstraat links is de Hellendoornstraat vanaf de andere kant. Het was een markant punt, want achter het boompje vooraan staat op de hoek een telefooncel.

De kerk waar ik gedoopt ben en later communie heb gedaan.

De toen nog mooie winkelstraat Leyweg. Die toren is van de kerk op voorgaande foto

De hoofdingang van het mooie Zuiderpark.
Het legendarische openluchtzwembad in het Zuiderpark.

Dit gebouwtje heeft me altijd geïntrigeerd en op de betreffende facebooksite kwam ik er achter dat het in de jaren 60 een politiebureau(tje) was, met onderin zelfs cellen. Let vooral ook op het prachtige jaren 50 kunstwerk ervoor. In onze wijk waren heel veel van die kunstwerken te zien.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten