vrijdag 27 februari 2015

Barbaren, ook van cultuur

Er zijn geen woorden voor de meer dan afschuwelijke barbaarse praktijken die ISIS andersdenkenden aan doet, onthoofdingen, verbrandingen, en wat nog meer wat niet in de publiciteit komt. Zoals FB-vriend Bertus het zegt: "Het kan altijd nóg erger" en hij heeft gelijk ik durf er al niet meer aan te denken wat en hoe, want voor je het weet wordt zelfs het ergste wat je kan verzinnen nog overtroffen. Ik ben geschokt, vol walging en ja, ook bang, dat mensen dat anderen aan doen.

Maar daarnaast zijn het ook cultuurbarbaren. Hadden ze eerder al de bibliotheek van Mosul met de grond gelijk gemaakt en zo'n 8000 unieke manuscripten en boeken vernietigd, wat een een beproefde tactiek is van revolutionaire dictatoriale regimes. De communisten en de nazi's deden het ook al. Kennis is macht en dat weten de ISIS-baarden ook, dus alle kennis van na de eeuw van Mohammed moet van de aarde verdwijnen is hun missie.

Gisteren zag ik op het journaal dat het terreurleger zich had uitgeleefd op de sculpturen en Assyrische beelden van 3000 jaar oud in een museum in Nineveh in Irak. Ook dat hoort in hun beleving bij het uitwissen van het verleden. Met hamers en bijlen werden de kunstschatten kapot geslagen of van hun sokkel geduwd, Er is niks meer van over. En hoewel dit barbaarse gedrag van een heel andere orde is dan het op een zo gruwelijk mogelijke wijze vermoorden van mensen heb ik het met open mond van verbazing vol afschuw gezien. Zoveel zinloze vernielingen, zoveel rigiditeit, zoveel domheid.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten