zaterdag 28 februari 2015

In Memoriam: Leonard Nimoy

Als een acteur een rol heeft gespeeld, die zo aan hem blijft kleven dat ook mensen (zoals ik) die hem nooit in die rol hebben gezien hem tóch als dat personage kennen, dan heeft die acteur iets heel bijzonders en oorspronkelijks neergezet. Dat is zeker het geval bij Leonard Nimoy.

Tussen 1966 en 1969 heeft Leonard de rol van Mr. Spock gespeeld in de legendarische eerste TV-SF-serie van Star Trek. Hij prolongeerde die rol in 6 speelfilms van Star Trek met de originele bezetting, en ook in latere versies van Star Trek speelde Leonard zo nu en dan een gastrol als Mr. Spock. Naast acteur was hij ook regisseur (ook van enkele Star Trek afleveringen), dichter en fotograaf.

Er is een periode geweest, wat wel meer acteurs hebben die met één personage vereenzelvigd blijven worden, dat hij genoeg had van Spock. In 1977 kwam zijn autobiografie uit "I Am Not Spock", waarmee hij duidelijk het verschil tussen de acteur Leonard Nimoy en het personage Spock wilde aangeven. Om in 1995 een tweede autobiografie uit te geven met de titel "I Am Spock". Na al die jaren moest hij toegeven dat Spock en hij veel meer met elkaar verweven waren dan hij in eerste instantie dacht. Het karakter Spock is mede door veel inbreng van hemzelf het personage geworden zoals iedereen hem kent. De Vulcaanse nekgreep en het Vulcaanse saluut waren door Leonard zelf bedacht, bijvoorbeeld. Hij hield in het boek afstand tussen feit en fictie, maar hij wás Spock en Spock wás hem.

Vorig jaar had Leonard onthuld dat hij leed aan COPD, een longaandoening. Hij is op 27 februari overleden in zijn huis in Bel Air. Leonard is 83 jaar geworden.

Leonard Nimoy
Mr. Spock


Geen opmerkingen:

Een reactie posten