dinsdag 26 juli 2016

ƒ100,-

Gisteren was de laatste dag dat men het bankbiljet van honderd gulden met Michiel de Ruyter er op kon inleveren. Er zijn er honderd ingeleverd en de mensen kregen er €45,38 voor terug. Wie zijn die mensen die nog gulden biljetten hebben? Dat is wat ik me meteen afvraag, en dan zo'n grote coupure. Omdat mensen via de media erop attent gemaakt werden dat deze honderd gulden biljetten moesten worden ingeleverd, dachten ze meteen aan andere guldenbiljetten die ze nog in huis hadden en leverden die ook meteen maar in. Het was tweemaal drukker dan normaal met het inleveren van guldens volgens een medewerker van de Nederlandse Bank.

Dit biljet van Michiel de Ruyter heb ik nog meegemaakt, het werd voor het eerst in 1970 in omloop gebracht en vanaf 23 juli 1986 werden ze niet meer gemaakt. Men heeft dan nog 30 jaar de tijd om het in te wisselen voor de dan geldige coupures, en omdat 23 juli 2016 op een zaterdag viel is het verlengd met 2 dagen.

In 1980 kwam het honderd gulden biljet met de afbeelding van de watersnip en in 1990 die met de steenuil. In 2002 kregen we de Euro zodat alle Nederlandse guldenbiljetten nog tot 1 januari 2032 kunnen worden ingewisseld voor Euro's. Behalve die van 5 gulden en van 25 gulden met Jan Pieterszoon Sweelinck er op, die moeten voor 1 mei 2025 ingeleverd zijn. Noteren jullie het allemaal in jullie (digitale) agenda?

Michiel de Ruyter

Watersnip

Steenuil

Geen opmerkingen:

Een reactie posten