dinsdag 19 juli 2016

Er ist wieder da

"Er Ist Wieder Da" is een boek van Timur Vermes welke in 2015 is verfilmd en het gaat over Hitler die 70 jaar na zijn vermeende dood wakker wordt in het Berlijn van nu. In het Ankara van nu hebben we Recep Erdoğan, net als Adolf Hitler destijds, een bevriend staatshoofd met enigszins dezelfde ideeën en met volgelingen in net zulke blinde adoratie voor hun Führer als men destijds voor zijn grote voorbeeld Adolf had. Nou, nou gaat dat niet wat ver?, zullen een aantal lezers zich nu afvragen. Nee, het zijn namelijk zijn eigen woorden in januari van dit jaar:

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan wil maar al te graag een presidentieel systeem invoeren. Een van zijn voorbeelden voor de inrichting van een vernieuwde Turkse staat? Het ‘effectieve’ Duitsland van Adolf Hitler.
Erdoğan maakte de opmerkingen tegenover het Turkse persbureau Dogan. ‘Presidentiële systemen zijn effectiever en succesvoller dan parlementaire,’ zei de president. ‘Er zijn voorbeelden van in de wereld. Je ziet het als je kijkt naar het Duitsland van Hitler.’

Ben ik verbaasd? Nee. Maar net als toen loopt iedereen er met open ogen in. Onze regering zegt blij te zijn dat de coup is mislukt en het woord 'democratie' wordt zelfs in één zin met Erdoğan genoemd. De Grote Leider wil heel graag de doodstraf weer instellen, want de roep van de bevolking mag niet worden genegeerd. Ik mag hopen dat iedereen de gotspe herkent. Er zitten zoveel mensen vast in Turkije omdat ze het niet eens zijn met de Führer, dat was blijkbaar niet de juiste 'roep'. En nu kan hij door deze coup, die wel heel erg geregisseerd overkwam, en waarbij de lijsten met namen van mensen die er aan mee gedaan zouden hebben wel heel snel gemaakt waren, met een ingevoerde doodstraf snel van ze af.

En dan zijn er de Neder-Turken die hier in Nederland bedreigen, vernielingen aanrichten en zelfs mensen molesteren. Het verbaast toch niemand dat de Laurel en Hardy van de pro discriminatiepartij Denk, als zijnde de handpoppen van Erdoğan, er ook bij waren. Als deze 'demonstranten' zo met het gedachtegoed van hun Grote Leider begaan zijn, zouden ze hem dan geen grote dienst bewijzen om hem juist in het thuisland te gaan steunen in plaats van hier in dit verderfelijke Nederland? Dan kunnen de andere Neder-Turken die het niet met hem eens zijn hier hun bestaan in alle rust verder opbouwen, in plaats van door hun andersdenkende landgenoten geïntimideerd en bedreigd te worden.

Het zal nog lang onrustig blijven in de wereld door Recep Erdoğan en zijn kritiekloze idolate achterban. "O Geri Döndü"Dit is hoe De Grote Leider de duizenden vermeende couplegers vasthoudt, in varkensstallen, ongekleed en met hun handen op hun rug gebonden. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten