dinsdag 5 juli 2016

Feit en/of fabel

Zoals ik al eerder gemeld heb kwam ik er vrij snel achter dat er inderdaad zoiets is als een 'spiergeheugen', wat sportschooleigenaar Noes me al had gemeld, maar waar ik niet meteen in geloofde. Ik merkte dat mijn lichaam weer wat gespierder werd en het er allemaal wat strakker uit ging zien. Ik dacht dat ik dan ook wat sneller af zou vallen. Ik was al weer wat kilo's kwijt voordat ik ging sporten, en meende dat de combi verstandig eten en sporten een magische zou zijn.

Voorop gesteld natuurlijk dat ik wel een realistisch verwachtingspatroon heb, je moet er als middelbare man natuurlijk niet op rekenen om het lichaam van een 23 jarige te krijgen. Toen ik 23 was had ik niet eens het lichaam van een 23 jarige, dus geen irreële visioenen op dat gebied van mijn kant. Maar mijn hersentjes maakten wel een soort kortsluiting toen ik er achter kwam dat ik qua gewicht bleef hangen, en zelfs een kilo aankwam terwijl ik er wel strakker uit ging zien.

Ik vond het vreemd en ik dacht er zo nu en dan eens over na, ik vond dat ik verstandig at, en ja 's avonds bij de koffie neem ik iets lekkers. Ik ben op een leeftijd dat ik de eerste voorzichtige afdalende schreden richting het graf aan het maken ben, dus ga ik niet meer op extreem streng met dingen. Maar iets aankomen en het niet echt zien, of zelfs verbetering, ik brak er mijn hoofd over, toen ik plotseling moest denken aan wat ik ooit wel eens had gehoord: spieren wegen zwaarder dan vet. Ik heb altijd gedacht dat het ouwe wijvenpraat was, maar ik ben het eens gaan onderzoeken en bingo, het blijkt waar te zijn: 

Spiermassa weegt inderdaad meer dan vetmassa. Simpel gezegd bestaan je spieren grotendeels uit water en eiwitten. En lichaamsvet is in feite niets meer dan een opeenstapeling van triglyceriden en deze zijn lichter.
Veel mensen die starten met sporten om af te vallen zijn na een paar weken dan ook hevig teleurgesteld als de weegschaal niet minder, maar meer kilo's aangeeft. Juist als je begint met sporten, is de kans groot dat je zwaarder wordt. Het is namelijk een goed teken.
Ben je meer gaan sporten en niet meer gaan eten of zelfs minder en gezonder? Dan kun je ervan uitgaan dat je gespierder bent geworden en dat dat extra kilo's veroorzaakt. Meer spiermassa betekent meer calorieën verbranden.

Vetverbranding

Want spieren verbranden namelijk meer calorieën dan vet, ook in rust. Dus hoe meer spieren je hebt, hoe meer je verbrandt. De vetverbranding gaat nog door in de spieren, omdat spierherstel energie kost. Met meer spiermassa is het ook makkelijker om je gewicht onder controle te houden.

Krachttraining

Door regelmatig te trainen, ga je meer calorieën verbranden en val je dus sneller af. Mensen die aan krachttraining doen, winnen aan spiermassa en zullen niet snel afvallen. Wel krijgen ze een gezondere lichaamssamenstelling bij hetzelfde of misschien zelfs een hoger gewicht. Ze krijgen namelijk meer spiermassa en minder vetmassa.
Bron: Gezondheidstest

Twee feiten dus: spiergeheugen bestaat en spieren zijn zwaarder dan vet. Een echte fabel is dat mensen zware botten kunnen hebben. Je hoort het corpulente mensen wel eens zeggen tussen twee broodjes hamburger door, maar dat bestaat dus niet. De botten van zware mensen zijn niet zwaarder dan die van lichtere mensen. Het skelet van iemand van 100 kilo weegt hetzelfde als dat van iemand van 70 kilo. Ik ben weer wat wijzer geworden, en mijn lezers, als jullie dat al niet waren, nu ook!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten