zaterdag 7 januari 2017

De zevende hemel

De duivel doet z'n gevoeg op één grote hoop, zo is het gezegde, en dat is in 2017 niet anders. Ook nu heeft onze vriend Harry weer geluk, wint hij geen kaartjes voor leuke uitstapjes dan krijgt hij ze wel via via, zoals onlangs het geval was. Hij had 4 kaartjes voor de bioscoop gekregen en Harry is een ruimhartig mens, zodat wij steeds van die grote hoop mogen meedelen. De kaartjes golden deze keer voor de film 'De Zevende Hemel'. Daartoe reisden wij af naar Rotterdam Zuid, alwaar we eerst een hapje gingen eten bij 'Happy Italy', een restaurant met een duidelijk concept: veel voor weinig. Dat spreekt veel mensen aan, zodat we in de rij moesten staan om binnen te komen. Maar eerlijk is eerlijk het is best te eten, en alles is beter dan Benny Beer, of hoe dat heet, wat aan de overkant is.

Ik had geen idee van wat voor film het was, behalve dan dat er in gezongen werd, maar niet per se een musical was. Er doen niet de minsten aan mee: Huub Stapel, Henriëtte Tol, Tjitske Reidinga, Jan Kooijman, Halina Reijn, Noortje Herlaar, Ruben van der Meer en Thomas Acda spelen de leden van een horeca gezin met ieder zo z'n eigen problemen, en ook binnen de familie is het niet allemaal koek en ei. Ik vind het een heel mooi verhaal, goed geacteerd en wat die liedjes betreft, het voegt niet altijd iets toe. Het zijn bestaande Nederlandse nummers uit de bekende ruif waar ook de jaarlijkse "Passion" steeds uit pikt. Dus Marco Borsato, Bløf, Frank Boeijen, e.d., maar ook plotseling een oud voorronde liedje voor het Eurovisie Songfestival ("Mijn Hart Kan Dat Niet Aan") en een totaal misplaatste setting voor Claudia de Breij's "Mag Ik Dan Bij Jou". Wel heel mooi zijn de nummers "Ken Je Mij" en "Avond" die op de goede plek in het verhaal zitten en goed in beeld worden gebracht.

Het verhaal is echt wonderschoon, het is ontroerend en het raakt, en dat ervoor is gekozen om er bestaande liedjes in te verwerken is een gedurfde keus die niet altijd even geslaagd is, maar doet geenszins afbreuk aan het geheel. Bovendien is het een feest om deze acteurs bezig te zien. Ik kan deze film ten zeerste aanbevelen.Geen opmerkingen:

Een reactie posten