dinsdag 31 januari 2017

Blogs en columns

Gisteren tot heel laat mijn column voorbereid en geschreven voor in het programma van aanstaande zaterdag. Het nam extra tijd in beslag omdat ik enige research moest doen en ik het belangrijk vind dat de citaten en feiten die ik noem ook kloppen. Nu schrijf ik dus een blog over het schrijven van een column. Wat is het verschil tussen een blog en een column? Die vraag is mij wel eens gesteld, en eigenlijk zit er in mijn beleving niet zo heel veel verschil in, alleen ben ik van mening dat elke column ook een blog kan zijn, maar niet iedere blog een column.

Ik werk aan beiden met heel veel plezier, en ik heb in de loop der tijd een eigen manier van schrijven ontwikkeld of liever gezegd die ontwikkelde mij. Heel vaak heb ik vaag in m'n hoofd waar ik het over wil hebben, of ik heb een idee waar ik heen wil met wat ik ga melden, maar komen er dingen naar voren of zijwegen terwijl ik aan het tikken ben die ik van te voren nooit had kunnen bedenken, en soms blijft er van het oorspronkelijke idee niets of één of twee zinnetjes over. Met andere woorden, het komt regelmatig voor dat ik zelf ook verrast ben met wat er uiteindelijk uitkomt. Daardoor blijft het ook leuk voor mij, denk ik, de onverwachte wending die het al schrijvend kan nemen.

Voor de columns voor het programma "Uit De Kast" is het de bedoeling dat ik me hou aan het onderwerp van de uitzending, daar kan ik natuurlijk wel een beetje mee spelen door het enigszins op te rekken en het onderwerp wat breder te interpreteren. Voor de columns heb ik vaak wel een idee welke richting ik op wil en wat ik ermee wil zeggen, ik denk er ook wat langer over na, maar ook dan kan het nog verrassend uitpakken.

Blogs daarentegen, daar kan ik schrijven wat ik wil, want het is míjn blog, zo kinderachtig simpel is het. En bij een blog kan ik ook zo nu en dan eens een tegeltjeswijsheid neerzetten, wat gekke weetjes verzamelen of een oud singletje uit negentien toen weer eens onder de aandacht brengen, dat zou bij een column nooit kunnen. Ook een dagje of avondje uit met vrienden is leuk om te lezen in een blogje maar is als column niet geschikt. Vandaar dus mijn eigen stelling betreffende blogs versus columns.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten