zaterdag 21 januari 2017

In Memoriam: Jan Kruis en Hans Breukhoven

Een dag na elkaar zijn twee mannen overleden welke voor mensen die opgroeiden in de jaren 70 sfeer- en beeldbepalend zijn geweest, Jan Kruis en Hans Breukhoven. 

Jan Kruis overleed na een lange ziekte op 19 januari op 83 jarige leeftijd. Hij was de geestelijk vader van de uitermate populaire strip in het weekblad Libelle, 'Jan, Jans en de Kinderen', gemodelleerd naar zijn eigen gezin. Vader en moeder, Jan en Jans, de dochters Karlijn en Catootje. Daarnaast zijn er vele terugkerende personages zoals o.a. Jeroentje het buurjongetje en vriendje van Catootje, Opa Tromp, de vader van Jan en Hanna, feministe en bommoeder, nicht van Jans. Daarnaast spelen de huisdieren ook een grote rol in de strip, De Rode Kater (wiens naam Edgar Allen Poes is), Lotje de teckel, Loedertje de Siamese poes, Kobus het paard en Anne-Marie, die ondanks z'n naam een reu is. Hij is transseksueel, ook is hij een pitbull maar houdt vol dat ie een keeshond is. 

De eerste strip verscheen op 12 december 1970 in de Libelle, de strip wordt nog steeds gemaakt, maar sinds 1999 niet meer door Jan Kruis zelf. Inmiddels zijn er ook 58 stripalbums verschenen. De strip verbeelde heel goed het leven in Nederland van een alledaags gezin, alle zaken die in de maatschappij speelden kwamen ook in de strip naar voren, vaak met een knipoog. Jan Kruis heeft de Nederlandse taal verrijkt met 'hoipipeloi', de steevaste begroeting van Jeroentje, en 'jeweetwel-kater' waarmee de gecastreerde Rode Kater werd bedoeld. Als 'Ulli, Ulla und die Kinder' en Jack, Jacky and the Juniors' is de strip respectievelijk in het Duits en Engels vertaald. 

Hans Breukhoven is 20 januari op 70 jarige leeftijd overleden, nadat bij hem in 2014 alvleesklierkanker was geconstateerd. Op 15 oktober 1971 begon hij zijn eerste Free Record Shop in Schiedam. Hij breidde flink uit en had op het hoogtepunt 182 zaken in Nederland en 66 in België. Hans werd een bekend gezicht toen hij in 1987 trouwde met Connie Witteman die destijds onder de artiestennaam Vanessa een populaire zangeres was. Het huwelijk strandde in 2009. 

Het werk van beide mannen waren een rode draad in het leven van mij en mijn generatiegenoten. Er was altijd wel ergens een Libelle met de strip van Jan Kruis of één van de stripboeken, en wie kocht er niet zijn albums en singletjes bij één van de vele Free Record Shops in de jaren 70 en 80? 

Jan Kruis.

Personages uit Jan, Jans en de Kinderen, met in het midden Jan Kruis.
Hans Breukhoven voor één van z'n Free Record Shops.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten