woensdag 25 januari 2017

Één leider, één volk, één rijk

Verbazing is er bij mij al lange tijd niet meer, al heb ik wel steeds tijd nodig om het te verwerken, ook omdat de snelheid waarmee de man de meest idiote dingen zegt en doet niet bij te houden is. De inauguratiespeech van Donald Trump heb ik in verwondering letterlijk met open mond en ogen als schoteltjes tot me genomen. Hoewel van een gedegen speech geen sprake was, het was een megalomane zelf verheerlijkende toespraak zoals je dat ook van een polariserend politicus en dictators verwacht, vol holle frasen en platitudes. Amerika komt op de eerste plaats. Eigen volk eerst. Amerika voor de Amerikanen. De macht ligt bij de bevolking, wat zij willen gebeurt. Als hij dat werkelijk zou menen, zou hij op het moment toen hij dat zei plaats hebben gemaakt voor Hillary Clinton, want zij had 3 miljoen (DRIE MILJOEN) stemmen meer dan hij. Ja, ja de kiesmannen, ik weet het, maar de macht ligt dus niet bij de bevolking, wou ik maar zeggen. Het was in z'n totaliteit een beschamende vertoning.

Meteen na zijn inauguratie veranderde de website van het Witte Huis, en waren de onderdelen van de regering Obama over klimaatverandering, LHBT-rechten en handelsverdragen verdwenen. Vrijdag tekende hij ook al een executive order over Obamacare. Dit betekent niet dat die meteen weg is, maar het is wel een eerste stap in de afschaffing van de zorgverzekeringswet van Obama. Maandag trok hij de Verenigde Staten terug uit het Trans-Pacifisch handelsakkoord (TPP). "We hebben nu geen vrijhandel meer", zei Donald tevreden, "Back to the old days". Ook heeft hij een handtekening gezet tegen hulporganisaties die vrouwen begeleiden bij abortus in het buitenland, dit is iets republikeins, de eerste die die regel invoerde was Ronald Reagan, Bill Clinton schafte 'm weer af. George Bush voerde 'm weer in, Barak Obama stopte de wet weer, en Donald Trump heeft die regel weer opnieuw ingevoerd. Bijzonder is dat het constant mannen zijn die hier over beslissen.

Gisteren heeft hij twee decreten ondertekend voor de aanleg van twee omstreden oliepijpleidingen, die door Barak Obama waren afgeblazen, de ene vanwege milieuoverwegingen, de ander omdat die door het reservaat van de Indianen van Standing Rock Sioux gaat lopen. De stam heeft vorig jaar maanden gedemonstreerd omdat de pijpleiding het drinkwater zou vervuilen en de heilige grond schendt waar hun voorvaderen begraven liggen. Euh, wat de bevolking wil toch? Indianen behoren ook tot de bevolking van Amerika, sterker nog, zij zijn de oorspronkelijke bewoners,

De man is nog maar twee dagen bezig, na zijn meer dan gênante opmerkingen over de aantallen mensen die er bij zijn inauguratie aanwezig waren. Glashard liegen terwijl de beelden iets anders lieten zien, net zoals beweren dat ie nooit een gehandicapte journalist belachelijk had gemaakt, terwijl dat ook op beeld is vastgelegd. Het was gewoon tenenkrommend om te zien hoe de woordvoerder van het Witte Huis, Sean Spicer, zichtbaar ongemakkelijk de leugen moest verdedigen dat de inauguratie van zijn baas het grootste publiek ooit heeft getrokken. Er is zelfs een term voor verzonnen: Alternatieve feiten. Veel treuriger en sneuer wordt het niet.

Nou ja, ik blijf bij mijn vermoeden dat Donald zichzelf binnen afzienbare tijd in een hoek manoeuvreert of dat iemand een Volkertje meent te moeten uitvoeren. Tot die tijd is het machtigste wapen wat we hebben: humor. De meeste rechts populisten en dictators hebben het niet, kunnen er ook niet mee omgaan, nemen zichzelf heel serieus en hebben totaal geen zelfreflectie. Dat is bij Donald al meerdere malen gebleken. Daarnaast is het de taak van alle journalisten wereldwijd om de waarheid en niets dan de waarheid te vertellen. Dus Marcel Gelauff van het NOS Journaal, als Donald Trump liegt, dan dienen jullie dat gewoon ook zo mede te delen. Het hakkelende excuus om dat niet te durven of te doen (DWDD) is een hoofdredacteur onwaardig.

4 opmerkingen:

 1. Thank you for your words. We need the international community to continue telling these things so that they cannot be made normal in the States. We also need the international community to isolate Trump so his damage is minimal. We are a small country, but if we all work together we can dampen this maniac...and vote. The reason Trump is in is because people stayed home thinking the election was in the bag. Vote that this doesn't come to our land. (I'm both American and Dutch)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thank you for responding. You're right, now is not the time to be silent. The (womens)protests around the world last Saturday showed that there are voices that shall be heared. And like I said in the blog there is humour which is a powerful and at the same time kind weapon which will drive people like Donald crazy.

   Verwijderen
 2. Het is te erg voor woorden... Bij wijze van spreken..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Precies, maar laten we toch proberen de woorden te blijven vinden!

   Verwijderen