dinsdag 10 januari 2017

Oude kranten

Hebben jullie ook allemaal dat spotje op de tv gezien waarin Loretta Schrijver 'De Oorlogskranten' aanbeveelt? Een serie in 52 delen waarin complete Nederlandse kranten uit de periode 1940-1945 zijn herdrukt. "U leest ze alsof u er zelf bij was", prijst Loretta aan. Kan me niet voorstellen dat je bij het lezen ervan maar voor één moment zal denken: 'wat had ik dát graag willen meemaken', maar ik kan me vergissen. Ik vraag me af waarom dit juist nu uitkomt. Is het om ons enigszins voor te bereiden omdat deel 3 van de oorlogen er aan zit te komen? Het zou me niets verbazen.

De Telegraaf is ook in die collectie opgenomen. In oorlogstijd was de Telegraaf de spreekbuis van de NSB, ze publiceerden anti-joodse artikelen, en ze drukte in hun drukkerij pro-Duitse bladen. Na de oorlog werd deze krant een verschijningsverbod opgelegd vanwege collaboratieve journalistiek, in eerste instantie voor 30 jaar, maar in 1949 werd het verbod opgeheven. En toch, eind jaren 70 koos de krant rücksichtlos de kant van oorlogsmisdadiger Pieter Menten. Het is altijd een beetje ranzig, rellerig en vooral fout krantje gebleven

Het is fijn dat de Telegraaf van toen integraal verschijnt, dan kunnen we wat koppen vergelijken met de Telegraaf van nu, waar ze in één week in 4 edities de volgende terminologieën gebruikten in hun koppen: 'Asielaso's', 'Asieltuig' (3x), 'Asielhopper-invasie' en 'Asielplaag'. Zij doelen, naar eigen zeggen, op de veelal Noord-Afrikanen die met vluchtelingen meereizen, maar geen vluchteling zijn en hier amok maken in de asielzoekerscentra. Uitzetten schijnt niet eenvoudig te zijn, want het land van herkomst wil ze ook niet. Ik denk dat het goed is om daarover te berichten, maar moet dat met die woorden in de koppen? Op deze manier lijkt het verdacht veel op Geert Wilders z'n 'minder minder'-uitspraak waarmee hij achteraf alleen de criminele Marokkanen bedoelde, zo zei hij tenminste.

De Telegraaf anno 2017 is de spreekbuis van rechts Nederland, ze hebben het orakel uit Friesland, Hans Wiegel, aan zich weten te binden om voor die krant te gaan schrijven, dat zegt genoeg. Onder het mom van 'wat vindt Hans ervan' wordt de man zo nu en dan uitgenodigd in praatprogramma's om zijn visie over zaken te geven, en het is aandoenlijk te zien hoe hij zichtbaar glorieert in die rol. Als krant wordt er bewust gekozen welke koppen er boven artikelen geplaatst worden, en de koppen met deze woorden suggereren dat iedereen die hier als vluchteling asiel komt aanvragen bij voorbaat al niet deugd. Rechts Nederland is over het algemeen al niet zo dol op vreemdelingen, en dit soort misleidende koppen maakt het alleen maar erger. Geert is veroordeeld omdat hij verzuimde het woord 'crimineel' in zijn vraagstelling op te nemen. Ik hoop dat de Telegraaf zich iets van de commotie die hun manier van berichtgeving terecht heeft opgeroepen aantrekt, of moet daar ook eerst een rechtsgang voor gemaakt worden, en moeten ze dan maar weer eens rectificeren, iets wat al redelijk gangbaar is op de Telegraafredactie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten